Kažu da je jedna od najljepših i najfotografiranijih plaža u svijetu, ako ništa drugo, u ovom dijelu planeta svakako jest, a nalazi se svega na nekoliko sati letom od Zagreba.

Govorimo o poznatom turističkom odredištu u Grčkoj, i jednom od najljepših otoka te zemlje – Zakynthosu koji zovu još i Zante. On pripada Jonskoj skupini otoka i treći je po veličini, a ime je dobio po Zakynthosu, sinu trojanskog kralja Dardanusa. No ti detalji padaju u drugi plan nakon što vidite fotografije prekrasne plaže Navagio čije visoke stijene skrivaju zaljev do posljednjeg trenutka. Plaža se nalazi na jugozapadnoj strani otoka, a do nje se dolazi samo brodom i upravo se iz te perspektive najljepše može doživjeti ova morska čarolija čije kristalno čisto more naprosto oduševljava. A upravo zato nastaju fantastične fotografije koje redovito obilaze svijet. Vode oko Navagia često imaju električno svijetloplavu boju zbog brojnih sumpornih špilja oko plaže, a kada se razina mora podigne, količina sumpora zrači, što daje mogućnost snimanja prekrasnih fotografija.

Da biste posjetili plažu, moguće je, iz obližnje uvale Porto Vromi ili iz Aghios Nikolaosa, dobiti dnevni taksi-čamac koji nude lokalni brodovi. Predlažemo da posjetite Navagio ujutro jer poslijepodne more postaje veće i može uzrokovati probleme pri povratku. Na pola puta između sela Volimes i Anafonitria nalazi se asfaltna cesta koja vodi do ogromnog parkirališta, spuštajući se nekoliko stepenica dolazite do balkona s kojeg se možete diviti plaži, ali je ipak doživljaj s broda impresivniji, a i možete se okupati.

Još jedna autentična zanimljivost ovog mjesta jest brodolom koji se tamo dogodio 1980. godine, a olupina broda ostala je na plaži kao kakav umjetnički eksponat. Upravo zbog toga zovu je i plažom brodoloma. Prije je bila poznata i samo kao Agios Giorgos, a otkada se u listopadu 1980. godine zbog velike oluje na njezine obale nasukao brod Panagiotis, postala je još posjećenije mjesto za obilazak. Pričalo se da je brod krijumčario cigarete i alkohol kad se nasukao. Brod je napušten, a kapetan i neki članovi posade uhićeni. Kasnije su oslobođeni svih optužbi za krijumčarenje.

U to vrijeme, mještani Zakynthosa bojali su se da će brodolom uništiti ugled plaže i samog otoka. No, brodolom su od tada posjetili milijuni i isto toliko fotografirali. Iz Zagreba ćete često do Zakynthosa doći letom preko Rima, a ako krenete tražiti već sada za srpanj, cijena se kreće oko 180 eura.

Foto: Getty Images