“True Spirit” je film koji donosi istinitu i inspirativnu priču o Australki Jessici Watson, najmlađoj moreplovki koja je 2009. oplovila svijet, sama.

U medijima i od strane vlade je njezina obitelj bila kritizirana kao neodgovorna i neozbiljna u najmanju ruku jer su dozvolili maloljetnici da se upusti u jedan takav izazovan pothvat. Smatrali su da nitko nije svjestan rizika i odgovornosti ovakog pothvata. No, ona je to učinila i – uspjela. Kada je Netflix najavio dolazak filma koji obrađuje upravo taj pothvat na svoju platformu, nekako sam ga drugačije zamišljala.

True Spirit

Film je režirala Sarah Spillane, a napisala ga je zajedno s Cathy Randall i mogle su napraviti mnogo bolji film. Jer izgleda da su direktor fotografije i kamermani jedini napravili dobar posao. U filmu je kamera odlična, snimke jedrenja su sjajne, lokacija su prekrasne i često jako poetične. No, sve dobro u filmu tu staje. Scenarij je nepotpun, gluma loša, neoriginalna, dijalozi između Jessice i majke su napisani šablonski, djeluju umjetno i isforsirano. Rečenice nisu uvjerljive.

“210”, dokumentarac o pothvatu, koji je Watson objavila 2010. je mnogo koherentniji i suvisliji. Iako je fikcija često orijentirana prema jednom cilju u pričanju priče, ovdje je fokus u potpunosti izgubljen. Bitno je napomenuti da se svaki narativ koji pokriva radnju o dugom usamljenom putovanju u jednom trenutku referira na usamljenost i “odsječenost” od svijeta. Primjer sjajno napravljenog posla prilikom dočaravanja usamljenosti i predavanja sudbini jest svakako film “All Is Lost” Roberta Redforda iz 2013. godine. Ne mogu se oteti dojmu da autorice filma nisu pogledale taj i takve filmove, ako ništa, barem kako bi vidjele kako bi to trebalo izgledati.

Sve u svemu, kada se zbroje elementi filma, “True Spirit” odaje dojam površne produkcije i kao da se radi o filmu za djecu, filmu o preživljavanja namijenjenom za Disney Channel. Sve je prikazano idilično, romantično i kao da se najteže prepreke i izazovi svladavaju momentalno uz minimalno truda nakon jedne inspirativne klišejizirane rečenice. Film nije užasan, pogledajte ga ako nema ništa drugo za raditi, ako ništa gledat ćete u lijepe kadrove. U suprotnom, ovo je od mene jedan siguran – SKIP.

Fotografije: True Spirit, Netflix