Završetak i otvorenje Planinarskog skloništa „Izvaljeno jaje u gnijezdu“ održano je proteklog vikenda u Parku prirode Učka, čime su posjetitelji Učke dobili dugoočekivano sklonište koje će im omogućiti da uživaju u prirodnim ljepotama i nesmetano promatraju neke od 170 vrsta ptica koje obitavaju u ovome kraju. Naravno, reakcije su pozitivne jer zbilja izgleda fantastično!

Arhitektonsko čudo „Izvaljeno jaje u gnijezdu“ na najbolji način prikazuje kako suvremeni dizajn može biti na usluzi prirodi te se savršeno stopiti s njom zahvaljujući razumijevanju, promišljanju, inovativnosti i kreativnosti arhitekta Ivana Juretića koji potpisuje ovo djelo. Boravak u prirodi i na otvorenom, zahvaljujući ovomu planinarskom skloništu, dobio je sasvim novu dimenziju.

Jasna Jelinke VELUX, Michel Langrand, Žarko Erceg, Ivan Juretić i Darko Berljak

Arhitekt Ivan Juretić, vizionar i autor planinarskog skloništa „Izvaljeno jaje u gnijezdu“, podijelio je svoju inspiraciju za projekt. „Dok sam letio padobranom iznad tog područja, ideja mi je sinula sama od sebe. Znao sam da će to biti kompliciran pothvat, ali bio sam odlučan u tome da ga realiziram. Uz potporu vrlo kompetentnog i predanog tima koji je uključivao obrtnike, tehničare, plesače, znanstvenike i Hrvatski planinarski savez, svladali smo sve prepreke u nastojanju da ovo fantastično sklonište zaživi.“

Planinarsko sklonište „Izvaljeno jaje u gnijezdu“, smješteno u prekrasnom krajoliku Parka prirode Učka, nudi utočište za ljubitelje prirode, flore i faune, planinare, entuzijaste i one željne avanture. Svojim održivim dizajnom i ekološkim značajkama, sklonište se skladno uklapa u okolinu, pružajući siguran i udoban prostor za posjetitelje koji će se upravo u tom skloništu stopiti s krajolikom Parka prirode Učka, a nalazi se na planinarskoj stazi Via Adriatica.

Sklonište je financirala Zaklada zaposlenika grupe VKR u sklopu programa Zelene površine i život na otvorenom kao jedan od iznimnih projekata koji stvaraju mogućnosti za pojedince da istražuju i cijene čuda prirodnog svijeta. U realizaciji ovog projekta sudjelovao je Hrvatski planinarski savez, a njegov predsjednik Darko Berljak povodom otvorenja skloništa izjavio je: „Hrvatski planinarski savez prije više od dvadeset godina odlučio je da će postojeće planinarske domove obnavljati i održavati, ali ne i graditi nove. Prednost će dati izgradnji funkcionalnih planinarskih skloništa u našim planinama. Takva odluka temeljila se na postavkama da su skloništa važni sigurnosni čimbenik za planinare i izletnike u planinskom prostoru, da su stalno otvorena, ali i najvažnije da su po svojoj namjeni najmanje štetan zahvat u prirodi jer korisnici sve što im treba donose i odnose s tog mjesta. Ovo planinarsko sklonište i promatračnica za ptice na Kremenjaku na Učki jedinstveni su zbog svojeg oblika te će svim namjernicima biti prostor za upoznavanje, razumijevanje i očuvanje iznimnog biljnog i životinjskog svijeta koji ga okružuje.“

Svečano otvorenje prikazalo je jedinstvene karakteristike dizajna skloništa i okolna prirodna čuda Parka prirode Učka. Posjetitelji su uživali u nastupu plesačice Anike Cetine i balerine Jelene Lečić uz pratnju plesnog ansambla Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples Osnovne škole Vežica inspiriranom ornitološkim bogatstvom, ljepotom i spokojem koji se nalazi u prirodi.

A za ideje o fantastičnim planinarskim rutama donosimo vam ideje ovdje.