Krajem ožujka otvorila se nova markirana planinarska staza. Uz grupno hodanje i druženje proslavljena je jedna od ljepših staza za rekreaciju koje Hrvatska ima.

Radi se o kružnoj planinarskoj stazi Koranski planinarski put koja počinje kod nekadašnje osnovne škole u selu Gnojnice (Općina Cetingrad) i vodi uz ponor Jovac, a zatim kanjonom Korane uz nekoliko životopisnih mlinica do mjesnog kupališta na Korani. Od kupališta staza oštro kreće prema Crkvini, najvišoj točki puta (295 m) gdje se nalazi mjesna kapelica i ostaci crkve iz 15.stoljeća. Otuda staza nastavlja preko Crvenih stijena s kojih se pruža prekrasan pogled na Koranu i mlinice, nazad do škole. Staza se nalazi na području Korduna i Karlovačke županije, a ta je regija omeđena s četiri rijeke; na sjeveru s Kupom, na jugu s Koranom, na zapadu s Mrežnicom te na istoku s rijekom Glinom i granicom prema Bosni i Hercegovini. Regija je pretežito brežuljkastog terena s manjim uzvisinama tako da je i staza vrlo umjerena i ugodna za hodanje. Pratit će vas šumski okoliš s potocima i izvorima vode, kao iz neke priče. Najveći dio staze prolazi uz rijeku Koranu.

koranski planinarski put

Inicijativu za pokretanjem i markiranjem ove lijepe planinarske staze pokrenuli su članovi PD “Crvene stijene” te članovi “Osmice” iz Karlovca.

Foto: Unsplash, Facebook Crvene stijene