Ako se osjećate pomalo depresivno i život vam otežavaju trenutne okolnosti, pisanje dnevnika, ali na nešto drugačiji način, moglo bi vam pomoći.

Pisanje, znaju oni koji su isprobali, ima velike terapeutske učinke. Pomaže da stavite stvari u perspektivu i rješava vas dramatičnih i katastrofalnih misli. Jednostavno je i besplatno, a pisati možete u bilježnicu ili u mobitel. Možete pisati samima sebi, kao najboljem prijatelju, možete postavljati pitanja i zatim razumno odgovarati na njih, a možete i samo ispisivati svoje strahove, koji kad izađu na papir ili crno na bijelo, shvatit ćete da nisu tako strašni ili da su potpuno nerealni.

Pisati možete i nekome ili se naravno poslužiti starom dobrom formom koja započinje s ‘dragi dnevniče’, a novi well-being trend je – pisanje o budućnosti.

Tako je, dnevnik budućnosti mogao bi vam instantno podići raspoloženje, a radi se o svojevrsnoj manifestaciji. Manifestacija djeluje tako da zamišljate ono što želite, ali tako da točno osjećate ili prizivate osjećaje zadovoljstva koje bi vam neke stvari ili događanja donijeli. Ako isto stavite na papir ili u digitalni oblik, imat ćete svoj dnevnik budućnosti. Dakle, ne pišete ga u futuru, tipa ‘nadam se’ i ‘željela bih’ već u sadašnjosti, tipa: ‘Tako sam sretna što sam danas uselila u svoj novi stan s puno svijetla i u potpunosti uređen u mom stilu.’ ili ‘Divno se osjećam u haljini s potpisom svog omiljenog brenda (navedete kojeg) i zahvalna sam što ih imam dovoljno u svome ormaru.’

Poanta je u tome da pišete sve ono što priželjkujete, ali kao da to već imate. Time prizivate dobre osjećaje, prebacujete pažnju s aktualnog i ako negativnog i jednostavno na neki način – sanjarite. Zvuči opuštajuće i zabavno, zar ne?

Foto: Unsplash