Ljude često kategoriziramo na introverte i ekstroverte, odnosno one prpošne i one povučene. No, većina nas naginje nekoj sredini, uživa u društvu, ali jednako tako voli i samoću. Takav, po nama savršeni miks, zove se ambivertizam

Znate onaj osjećaj kad uživate u izlascima, kavama ili jednostavnim šetnjama s društvom. No, poslije takvih ‘izleta’ moguća su dva ishoda – jedan pozitivniji, koji priželjkujemo i onaj drugi, nama ne tako drag. Onaj prvi je nalet adrenalina jer smo ispunjeni dobrom, pozitivnom energijom i serotoninom. Drugi, onaj negativniji je kad se osjećamo u potpunosti izmoždeno i imamo energije samo za jedno – spavanje.

Iako na prvu možemo pomisliti da je glavni krivac za bilo koji od ova dva scenarija društvo kojim smo bili okruženi, trebali bismo ipak malo razmisliti, jer se možda korijen situacije krije (koliko god produhovljeno zvučalo) u nama samima. Možda smo samo ekstrovertni introvert.

Introverti su osobe koje uživaju u okruženjima s malo stimulacije, ili ti ga laički rečeno, uživaju u samoći. Okrenute su prema sebi te ih često velika druženja umaraju, ili uopće ne zanimaju. Introverti često ne uživaju u takozvanim small talks, vole kratka druženja s bliskim ljudima i samoću koriste kao vrijeme za punjenje.

Druga krajnost su ekstroverti koji se družeći s drugima pune energijom. Vole biti s ljudima, pokazuju zanimanja za sve i vole zabavu. Često su dobri vođe i komunikatori, ali u samoći se osjećaju loše i izolirano.

No, postoji i zlatna sredina. Takozvane ambivertne osobe (ekstrovertni introverti) ovisno o potrebi uživaju u društvu ili u samoći. Ne naginju niti jednoj krajnosti, svestrani su, vole druženja, no ponekad ih jednostavno ta ista umaraju te teže samoći. Neki ljudi ih umaraju, dok drugi pune energijom, fleksibilni su, vole druženja, no samo ona kvalitetna s dragim ljudima, vole samoću i uživaju u vlastitim mislima.

“Gotovo svi smo do neke mjere ambiverti”, kaže psihoterapeut Ken Page, objašnjavajući da se svi nalazimo u nekoj zlatnoj sredini, a introvertu ili ekstrovertu naginjemo ovisno o raspoloženju i situaciji.

Ambiverti prirodno nude balansirajući utjecaj na svoju okolinu. Mogu se povezati s gotovo svima, što znači da mogu biti, kako mi volimo reći, ljepilo u prijateljstvima i pravi donositelji ugodne atmosfere. Osim toga, ambiverti se često kategoriziraju kao samosvjesne i nadahnute osobe koje znaju postavljati zdrave granice u odnosima.

Nama se, prema svemu sudeći ambiverti čine kao super društvo, koje će introverte napuniti dovoljnom energijom, a ne premoriti ih te ekstrovertima dati dozu mira koja im možda nedostaje.