Petra Ceramics, Made of Dust i Jefimija Ceramics tri su sjajna brenda čija artistička estetika osvaja na prvi pogled

Budući da nam nikada nije dosta keramike, u stalnoj smo potrazi za novim i originalnim brendovima čiji dizajn komplimentira svakom domu te daje posebnu draž svakodnevnim malim ritualima poput ispijanja omiljene kave ili čaja uz topli croissant za doručak (u epizodi – indulge yourself).

Jer poseban je užitak započeti dan upravo uz predivne mood-boosting šalice ili tanjuriće, pogotovo kada je riječ o komadima s potpisom ova tri distinktivna brenda keramike – za čije osnivačice možemo reći da dijele isti kreativni entuzijazam u radu.

PETRA CERAMICS

Petra Ceramics_keramika

Petra Tešija, splitska kreativka koja stoji iza brenda Petra Ceramics, po struci je odgojiteljica predškolske djece koja je svoj hobi s vremenom pretvorila u full time posao. Kako nam otkriva, njena posebna veza s keramikom razvila se od malih nogu kada se prvi put susrela s glinom, materijalom koji za nju znači “mirnoću izražavanja, ugodu i spoj s prirodom.”

Petra Ceramics_keramika

Petrini promišljeno dizajnirani keramički predmeti, od šalica, tanjurića do vaza i zdjelica, kreirani su s idejom da donesu ljepotu i radost u svakodnevicu ljubitelja keramike, što joj daje “vjetar u leđa da stvara s još većim žarom”. Nas bi definitivno usrećio ovaj morsko-plavi set za doručak. Love!

Petra Ceramics_keramikaPetra Ceramics_keramikaPetra Ceramics_keramika

MADE OF DUST

Made of Dust_keramika

Jelena Vučićević dizajnerica je osvjetljenja i interijera iz Beograda koja je prije tri godine osmislila svoj osobni projekt Made of Dust, koji se 2020. godine razvio u kompletni brend koji evocira “povratak vlastitom kreativnom biću te uživanje u sporijem i sadržajnijem životu.” Vizualna artikulacija Jelenine sanjive keramike reflektira prirodu i njenu paletu boja, tekstura i formi, u liniji s filozofijom brenda koja zaziva fokusiranje na “sadašnji trenutak i ljepotu bivstvovanja”, bez distrakcija i stresa. 

Made of Dust_keramikaMade of Dust_keramika

Stoga ova dizajnerica vjeruje da svakodnevni predmeti izrađeni ljudskom rukom imaju moć da unesu magiju i pozitivnu energiju u naše živote, a vama ne preostaje drugo nego da se uvjerite sami i doživite “male Made of Dust trenutke uživanja.” Naime, Made of Dust keramika bit će dostupna za narudžbu izvan Srbije do sredine ove godine – a mi smo definitivno prvi u redu!

Made of Dust_keramikaMade of Dust_keramikaMade of Dust_keramika

JEFIMIJA CERAMICS

Jefimija Ceramics_keramika

Danijela Pajović pokrenula je brend Jefimija Ceramics nakon studija Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, čime je svoju “veliku ljubav prema umjetnosti i stvaranju pretočila u izradu upotrebnih komada od keramike i porculana.”

Jefimija Ceramics_keramikaJefimija Ceramics_keramika

U Jefimijinoj razigranoj radionici, koja dostavlja i u Hrvatsku, svaki komad ima dvotjedni put kroz proces izrade iz kojeg izlazi “savršeno nesavršen i jedinstven” – kako nam otkriva Danijela.

Jefimija Ceramics_keramika

“Jefimija je zasnovana na verovanju da treba da uživamo u trenucima, koliko god oni bili mali ili veliki” – a njihovi komadi stvarani su s velikom pažnjom kako bi upotpunili baš jedan takav trenutak. Jer, “svaki momenat je poseban i samo tvoj”, naglašava Danijela. A mi ćemo samo dodati da se ove mantre nerijetko treba podsjetiti upravo na početku radnog tjedna. Uz suptilnu napomenu da želimo ovaj genijalni Minas sushi set.

Jefimija Ceramics_keramikaJefimija Ceramics_keramika

Foto:
Petra Tešija / Kristina Soldić (Petra Ceramics)
Jelena Vukičević / Studio Firma (Made of Dust)
Marijana Janković (Jefimija Ceramics)

Naslovna fotografija – Made of Dust