Knjiga nam je oduvijek bila omiljena suputnica svakog ljeta, a ako k tome nadodamo još i naslove glazbene tematike, ovaj usporeni ljetni tempo zazvuči još ugodnije. Stoga vam ovom prilikom donosimo preporuke upravo takvih naslova iz domaćih i stranih autorskih pera – imena koja su prije svega svoj zanat usavršavala u glazbenom svijetu, a tek nedavno svoju priču oblikovala u knjige vrijedne pažnje i čitanja

Od priče koncertnog promotora Mate Škugora do gen-z heroine Billie Eilish, donosimo pregled pet novih naslova glazbene tematike, koji su nam zaplijenili pažnju na policama (i online stranicama) knjižara. Neki od njih već su u našoj kolekciji…

Mate Škugor – “Glazba za Žedno uho”

Šibenčanin Mate Škugor jedan je od heroja domaće glazbene scene; kroz 25 godina aktivnog djelovanja kao koncertni promotor obilježio je živote mnogim glazbenim fanovima. Kroz svoje prepoznatljive programe Žedno uho i NO Jazz te Terraneo i SuperUho festivale, pred domaću publiku je doveo izvrsna imena svjetske glazbene scene te utjecao na kulturnu sliku ne samo Zagreba i Šibenika, već i čitave Hrvatske. Knjiga “Glazba za Žedno uho” njegova je osobna priča o ljubavi prema glazbi, koja je prerasla u ozbiljan posao te kako je glazbena imena s omiljenih mu albuma dovodio na domaće pozornice, sa željom da sa što više ljudi podijeli ono isto ushićenje koje je osjetio kada ih je i sam prvi put čuo. Svakako naslov vrijedan pažnje, budući da nas Mate kroz osvrt na odabrane albume uvodi u brojne zgode i nezgode iza glazbene scene.

Izdavač: Rockmark

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rockmark (@rockmark_zagreb)

Siniša Škarica – “Knjiga o Gabi”

Naš cijenjeni pisac i diskograf Šiniša Škarica odlučio je kroz svoje pero predstaviti nam priču o jednoj od velikih dama domaće glazbene scene – Gabi Novak. “Knjiga o Gabi” je biografska priča o jednoj od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih pjevačica zabavne glazbe, ali i osvrt na kulturu svakodnevnog života u Hrvatskoj i Jugoslaviji od kraja 1950-ih do danas. Budući da je autor vrsni poznavatelj domaće i regionalne glazbene scene, u ovoj knjizi donosi i niz više ili manje poznatih glazbenih činjenica o kulturnoj povijesti kako Hrvatske, tako i Jugoslavije.

Izdavač: Naklada Ljevak / Croatia Records

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nova Ploča (@nova_ploca)

Sinead O’Connor – “Rememberings”

Unikatni glas, emotivan izričaj kao i izvedba Princeove pjesme “Nothing Compares 2 U” oblikovali su je u globalnu glazbenu ikonu te je svjetsku slavu stekla već sa 21 godinom. Njena autentičnost bila je popraćena i glasnim prozivanjem licemjerja gdje god ga je zamijetila, a njeni postupci često su bili okarakterizirani kontroverznima. Naslov “Rememberings” njena je autobiografija u kojoj bez zadrške otkriva detalje iz svog privatnog života – od odrastanja slomljenog srca u obitelji koja se raspadala preko glazbenih početaka na dublinskoj sceni i uspona i padova kroz svijet droga, seksa i rock’n’rolla do pronalaska ispunjena u ulozi majke.

Izdavač: Penguin Books (dostupno samo na engleskom jeziku)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Viking Books UK (@vikingbooksuk)

Aleksandar Dragaš – “Pjesme u doba korone”

Glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš predstavlja novu knjigu, nastalu u pandemijskom periodu, stoga ne čudi i sasvim prigodan naslov. “Pjesme u doba korone” zbirka je njegovih kolumni iz Jutarnjeg lista, iz perioda proljeće i ljeto 2020. godine, što predstavlja svojevrsni odraz tog vremena. Tada je aktualne i događaje povezao s kontekstom njemu dragih pjesama, koje su mu pomogle preživjeti i živjeti u doba korone. Kako svaka pjesma nosi svoju priču, ova zbirka postaje svojevrstan dnevnički zapis, u kojem autor uz osobni osvrt i razmišljanja o životu dijeli i bogato glazbeno znanje. Još jedan odličan naslov za upoznati se s glazbenom kulturom.

Izdavač: Rockmark

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rockmark (@rockmark_zagreb)

Billie Eilish – “The Official Book”

U posljednjih nekoliko godina Billie Eilish je od nepoznate i glazbeno talentirane tinejdžerke postala globalna (pop) ikona, kao i gen-z heroina. S nepunih 20 godina ostvarila je niz uspjeha, što uključuje osvajanje vrhova svjetskih top-lista, rasprodane koncertne turneje, Grammy i razne ostale glazbene nagrade, kao i dva Guinnessova rekorda… “The Official Book” njen je intimni pogled na dosadašnji život kroz kolekciju probranih fotografija i do sad javnosti neispričanih priča.

Izdavač: Wren & Rook (dostupno samo na engleskom jeziku)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish)