Listajući razne kataloge za uređenje vrta i okućnice, jedna biljka nam je zapela za oko i odlučili smo cijeli vrt i dom graditi oko nje. Radi se o biljci – pampas!

Njegovo biljno veličanstvo pampas

Iako ej pampas biljka koja je apsolutni hit u uređenju interijera tijekom cijele godine, početak jeseni je zapravo njegovo doba. Stručci pampasa u visokim vazama evociraju ljeto i tople zalaske sunca te su momentalan “podizač” prostora.

Ako razmišljate o sadnji, biljka se sadi na proljeće, no sada je u mnogim rasadnicima na sniženju, čak do u pola cijene. Mi smo isprobali, djeluje pa predlažemo i vama… Kupite, zasadite u teglu i premjestite vani na proljeće. Jedino što će vam predstavljati problem jest koji pampas odabrati – onaj u boji, crveni, ružičasti ili tradicionalne krem boje. Kako god, ova biljka podiže prostor, daje mu dozu plemenitosti i opuštenosti istovremeno bilo da se radi o minimalistički uređenom prostoru, boho, industrial ili modernom unutarnjem ili vanjskom prostoru. A ako imate vrt, kupite ih sada, njegujte do proljeća i na proljeće uživajte u svoj njegovoj pampas raskoši!

Donosimo nekoliko fotografija za inspiraciju uređenja prostora, a upute za njegu nakon sadnje pročitajte niže.

Njega biljke pampas

Održavanje čini uklanjanje suhih listova i cvjetova. Tijekom ljeta treba se u slučaju suše obilno zalijevati. Orezuje se u veljači ili ožujku i to 10-15 cm iznad tla kako bi se lijepo obnovila i brže potjerala. Dugački listovi zimi štite od niskih temperatura. S obzirom na to da je biljka osjetljivija na niske temperature mlade biljke prekriva se suhim lišćem dok kod starijih povežemo listove te korijen također prekrijemo slojem malča. Na proljeće uklanjamo zaštitu. Razmnožava se sjemenom i dijeljenjem busena.

Sjeme se sije krajem zime do lipnja, inače vrlo brzo gubi na klijavosti. Busen dijelimo u proljeće no tek kad biljka napuni 5 godinu, pri tom valja paziti da ne oštetimo korijenje koje raste vodoravno, a ne okomito. Voli sunčane položaje zaštićene od vjetrova te vlažnu, hranjivu  i dobro dreniranu zemlju. Teškom tlu se dodaje šljunka, razmrvljenih crijepova i slično kako bi se osigurao drenažni sloj jer  zadržavanje vode oko korijena može dovesti do truljenja i smrzavanja istog.

Fotografije: Unsplash