Čak jedna od tri osobe redovito ima problema sa spavanjem. Mogu li pametni satovi ponuditi rješenje ili je nosiva tehnologija dio problema?

Nošenje pametnog sata noću nosi rizike koji – iako ne predstavljaju zamjetnu opasnost – spavanje mogu učiniti nelagodnim. O kakvim rizicima se radi, ali i koje su pozitivne strane spavanja s pametnim satom, saznajte u nastavku.

Može li nam tehnologija pomoći da bolje spavamo?

Moderna tehnologija i kvalitetan san kao da ne idu jedno uz drugo. Brojne studije potvrđuju kako plavo svjetlo s pametnih telefona koči produkciju melatonina – hormona zaslužnog za osjećaj pospanosti, a gledanje stimulirajućih sadržaja potiče mozak na razmišljanje umjesto na opuštanje. Međutim, pametni satovi mijenjaju način gledanja na to kako tehnologija utječe na naš san. Zahvaljujući naprednim senzorima pokreta, otkucaja srca, disanja i temperature, pametni satovi pružaju neprocjenjive informacije o našem tijelu koje smo nekada mogli dobiti isključivo od liječnika. Kvalitetan san presudan je za našu fizičku i mentalnu dobrobit, no koliki utjecaj pametni satovi doista imaju u ostvarivanju mnogima nedostižnih kvalitetno odspavanih osam sati svaku noć? U nastavku saznajte kako pametni sat može pomoći.

5 prednosti spavanja s pametnim satom

1. Prati kvalitetu sna

Pametni sat senzorima pokreta i otkucaja srca mjeri koliko vremena provodite u dubokom snu koji je važan za obnavljanje tijela te u REM fazi u kojoj se sjećanja prebacuju iz kratkoročnih u dugoročna. Prikupljeni podaci vam govore koliko često se noću budite i koliko vremena prođe prije nego utonete u san, što vas noću budi te kako to utječe na vaše zdravlje tijekom dana. Na temelju toga znat ćete koje navike promijeniti kako biste bolje spavali.

2. Omogućuje buđenje bez stresa

Umjesto naglog prekida sna glasnom zvonjavom mobitela, postepeno se probudite laganom vibracijom pametnog sata na vašem zapešću i jutro započnite bez stresnog buđenja. Ovakav oblik budilice također znači kako nećete probuditi svog partnera koji se budi u drugačije vrijeme.

3. Prepoznaje simptome apneje u snu

Apneja u snu je poremećaj prilikom kojeg oboljeli nekoliko puta tijekom spavanja nakratko prestanu disati. Kada se ne liječi, apneja može uzrokovati visoki krvni tlak, povećati rizik od moždanog udara te negativno utjecati na koncentraciju tijekom dana. Mnogi korisnici odluku koji pametni sat odabrati temelje upravo na mogućnosti prepoznavanja simptoma apneje u snu. Za to je potrebna opcija praćenja zasićenosti kisika u krvi zajedno sa senzorima otkucaja srca i pokreta. Prikupljeni podaci nisu definitivna dijagnoza, već znak kako se trebate obratiti svojem liječniku radi potvrde problema i pronalaska rješenja.

4. Ne ometa san svojim svjetlom

Provjeravate li u mraku vrijeme na pametnom telefonu, snažno svjetlo može poremetiti vaš cirkadijalni ritam, odnosno sputati proizvodnju melatonina koji kontrolira ciklus buđenja i spavanja. Svjetlo na pametnom satu je slabije i manje je vjerojatno da će vas razbuditi.

5. Pomaže u pronalasku najbolje rutine

Na temelju podataka koje pametni sat prikupi dok spavate točno ćete odrediti svoje idealno vrijeme buđenja i spavanja te obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Bilježite kako se tijekom dana osjećate i usporedite to s podacima o kvaliteti vašeg sna. Primjerice, možda ćete otkriti kako imate najviše energije nakon sedam sati sna, a kako vas duže spavanje vikendom čini umornim. Također možda bolje spavate kada trening odradite ujutro umjesto navečer, a češće se budite kada kasno večerate. Spavanje s pametnim satom ima brojne koristi za vaše zdravlje i uistinu vam može pomoći bolje spavati. Međutim, pametni satovi mogu imati i suprotan učinak.

pexels-karolina-grabowska-pametni sat

5 razloga zašto ne biste trebali spavati s pametnim satom

1. Neudoban je

Spavate li na strani na kojoj nosite sat, pritisak sata na vaše tijelo može izazvati nelagodu, pa čak i bol koja će vas probuditi. Osim toga, prejako zategnut remen sata otežava cirkulaciju te iritira kožu, a pametnim satom također možete ogrebati ili čak udariti sebe ili osobu s kojom spavate.

2. Daje neprecizne podatke o kvaliteti sna

Pametni satovi u samo 78 % slučajeva precizno određuju kada spavamo, a kada smo budni. Osim toga, pametni sat će u svega 38 % slučajeva točno procijeniti kada ste zaspali. Na temelju nepreciznih podataka možete stvoriti pogrešnu sliku o tome koliko i kako spavate te uvesti navike koje vam više štete nego koriste. Polisomnografski testovi jedini precizno utvrđuju kvalitetu sna jer prate moždane valove. Imate li većih poteškoća sa spavanjem, obratite se doktoru umjesto nosivoj tehnologiji.

4. Ne znamo koje su posljedice dugoročnog korištenja

Međunarodna agencija za istraživanje raka pametne telefone smatra potencijalno kancerogenima za ljude. Budući da mobiteli i pametni satovi emitiraju isti oblik zračenja, postoji zabrinutost kako svu nosivu tehnologiju muči isti problem. Ne postoji niti jedna znanstvena studija koja potvrđuje kako su pametni satovi štetni za zdravlje, no također ne postoje istraživanja o učincima dugoročnog korištenja pametnih satova. Niste li sigurni, nosite pametni sat samo tijekom dana.

4. Ometa san notifikacijama

Na pametne satove dolaze notifikacije s pametnog telefona o pozivima, porukama, e-mailovima, aplikacijama… Ne isključite li Bluetooth ili Wifi prije spavanja, pametni sat prekidat će vaš san i poremetiti vašem tijelu prijeko potrebne faze dubokog i REM sna.

5. Uzrokuje tjeskobu

Pretjerana zaokupljenost podacima s pametnog sata uzrokuje tjeskobu i loše raspoloženje, a to pak dovodi do daljnje nesanice i lošeg sna. Pametni satovi korisni su osobama koje nemaju ozbiljnih poteškoća sa spavanjem kako bi optimizirale svoju dnevnu rutinu. Međutim, imate li većih problema sa spavanjem ili mentalnim zdravljem, praćenje statistike pomoću pametnih satova stvarat će vam nepotreban stres.

Za kraj

Pametni sat je izuzetno korisna tehnologija kada je koristite odgovorno. Stoga, volite li svoj pametni sat i statistiku koju prikuplja o vama i vašem zdravlju, ne ustručavajte se nositi ga dok spavate. Smanjite pritisak remena sata na zapešću, ugasite notifikacije i uživajte u blagodatima nosive tehnologije.

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Fotografije: Karolina Grabowska, PR

PROMO OGLAS