Guliver/Thinkstock

Što biste napravili kada bismo vam rekli da jastuk na kojem spavate i kojeg željno iščekujete nakon napornog dana može biti toliko toksičan da vam bude okidač za pojavu akni na licu? Ili da je vaša omiljena mirisna svijeća (znate onu na koju ste bacili više novaca nego li na cipele?) ispušta ujedno i čestice koje vam mogu zagaditi pluća?

A da ne spominjemo one Netlix maratone iz kreveta koji vam mogu stvoriti depigmentaciju na licu koje se nećete moći riješiti godinama. Dok znanstvenici i dalje rade na tome da saznaju sve zdravstvene prednosti “clean sleepinga”, u međuvremenu izlaze informacije da mnogo stvari koje smo dosad povezivali s “opuštanjem pred spavanje” imaju potencijal utjecati na vašu kožu, kvalitetu vašeg sna i općenito zdravlje.

ZAGAĐIVAČ BROJ 1.: VAŠ TELEFON (ILI LAPTOP, ILI TABLET, ILI BILO KOJI DRUGI UREĐAJ…)

Za HEV svjetlost, to jest visokoenergetsku vidljivu svjetlost koju emitira vaš telefon, tablet ili laptop sada se zna da može penetrirati još dublje u vašu dermu dublje nego li UVA ili UVB svjetlost. Uobičajenao ili pretjerano izlaganje ljubičastom, to jest, plavom spektru svjetlosti može oštetiti strukture vaše kože koje rade na tome da proizvode kolagen i elastin (dva najbinija prirodna procesa koja održavaju izgled vaše kože mladenačkim i zdravim) kao i da može prouzročiti hiperpigmentaciju. I nije samo vaša koža ta koja pati. Studije su pokazale da izlaganje HEV svijetlu prije spavanja spriječava naš mozga da proizvede hormom melatonin koji govori našem tijelu da je noć i pomaže nam utonuti u san. To dovodi do toga da plavo svjetlo unosi veliku “zbrku” u naš dnevni ritam i poremeti naš prirodni ciklus spavanja uzrokujući insomniju. Osim što trebate maknuti sve gadgete iz spavaće sobe, još nešto što možete učiniti za kvalitetu sna i svoju kožu kako bi je zaštitili jest korištenje krema sa SPF koji se još uvijek smatra najefektivnijom zaštitom od oštećenja koje svjetlo može napraviti našoj koži. Stoga, ako volite ostaviti dan iza sebe gledajući u multi-ekrane, morali biste biti apsolutno ažurni oko apliciranja krema sa SPF zaštitom. Nadamo se da je naš savjet dovoljno jasan: izbacite sve gadgete iz svoje spavaće sobe, kao i iz svoje noćne rutine barem sat vremena prije spavanja. Štoviše, pokušajte sat vremena prije spavanja u potpunosti izbaciti stimulirajuće plavo svjetlo iz svog okruženja i okružite se smirujućim toplim žutim svjetlom.

ZAGAĐIVAČ BROJ 2: MIRISNE SVIJEĆE (i suhi, dehidrirajući zrak)

Od zapaljenih mirisnih svijeća do spavanja u prostorijama s minimalno vlag, zrak u vašoj spavaćoj sobi može biti takav da pogorša, pa čak i uzrokuje, sljedeća stanja: suha koža, ekcemi, alergije, pa čak i pojavu suhog kašlja. Ali prije nego bacite cijelu svoju kolekciju kroz prozor, nisu sve jednako opasne. One kojih se trebate čuvati sadrže sintetičke mirise ili su napravljene od parafinskog voska. Kada gore, takve svijeć mogu kreirati kancerogene čestice koje mogu biti toksične za vaša pluća na isti način kao što je toksičan dim cigarete. Na sreću, osigurati svoju spavaću sobu od toksičnih čestica nikad nije bilo lakše: samo pripazite da birate svijeće od prirodnog voska. Prirodni vosak je potpuno zdrav i netoksičan a ujedno je u potpunosti razgradiv. Također, postoji velika šansa da mnogi od vas koriste u svom stanu ili kući sakupljač vlage. Proizvod, koji je uz klima-uređaj jedan od glavnih uzroka lošeg stanja kože, dehidracije pa čak i potpomažu proizvodnju raznih bakterija. Suh ili zrak klima-uređaja može također biti prljav pa tako i onečišćuje vašu kožu. Što se tiče vaše spavaće sobe, zaboravite na sakupljač vlage te se prebacite na ovlaživač zraka!

ZAGAĐIVAČ BROJ 3: VAŠI JASTUCI

Ako imate sreće, svake noći provodite osam sati tako da je vaše lice priljubljeno uz vaš jastuk, što ako sumiramo znači da se radi o trećini vašeg života. Ali, s druge strane, taj obožavani san može biti baš stvar koja uništava vašu kožu: posbeno ako patite od akni ili drugih upalnih procesa na licu. Bakterije, nečistoća i drugi miroorganizmi koji lurkaju s vaših jastuka možda su baš ti koji potenciraju vaše stanje.  No, ono što je najtužnije, na listi srama jastuka koji nam to prouzročuju nalaze se oni uber udobni jastuci od kemijski napravljene memorijske pjene! Naravno, jedan od načina kako zaobići ovog neprijatelja u spavaćoj sobi jest da koristite svilene jastučnice. Djelovat će nježno na vašu kožu jer su niskoalergenski. Ali kako bi potpuno bili sigurni zamijenite te popularne jastuke s onima napravljenima od heljde, prirodne vune ili pamuka. Što god odabrali, držite se i onoga da je jastučnicu potrebno prati barem jednom tjednom, štoviše, čak dva puta tjedno ako imate iznimno osjetljivu kožu.

CLEAN SLEEPING SAVJETI

● Zamijenite parafi nske svijeće onima prirodnog podrijetla.
● Zamijenite jastuke s memorijskom pjenom onima organskog podrijetla.
● Jastučnice neka vam bude na bazi svile.
● Noćna maska neka također sadrži SPF faktor.
● Zamijenite noćne kreme antioksidativnim gelovima.
● Izbacite smartphone iz spavaće sobe i zamijenite ga budilicom.