Što jedan grad može učiniti održivim? Je li grad održiv ako svojim stanovnicima omogućuje biciklističke staze, ali ne ulaže u obnovljive izvore energije?

Odgovor na pitanje što neki grad čini održivim iznimno je kompleksno, a svako će istraživanje tržišta uzeti više manje slične, ali s ponekom razlikom, ključne niti vodilje. UN posljednjih godina vodi brigu o tome, a svako toliko objavljuje listu održivih gradova. Ono po čemu se vodi UN-ova lista ciljeva održivog razvoja su ekonomija podrazumijeva tri stupa; ljudi, planet i profit te njihovi međusobni odnosi.

London

Britanska prijestolnica se prošle godine našla na vrhu UN-ove liste najodrživijih gradova. London se posljednjih godina obvezao smanjiti količinu ispušnih plinova, a cilj je postići nultu stopu emitiranja štetnih plinova do 2050. godine. Kako bi to postigli vlasti su se odlučile fokusirati na učinkovito trošenje energije te infrastrukturu koja uključuju nultu razinu ili najmanju moguću proizvodnju ugljičnog dioksida. U Londonu se potiču zelene instalacije na zidoviam i krovovima kako bi se poboljšala bioraznolikost i moderirala lokalna klima.

Stockholm

Inicijative Šveđana za boljom kvalitetom života poznate su u cijelom svijetu te nije čudno da je Stockholm uvijek negdje na održivim listama. Još 2010. švedska prijestolnica je dobila nagradu European Green Capital Award za dosljednost u provedbi održivih ideja te postizanje visokih standarda kvalitete života po pitanju održivosti. Do 2040. Stockholm se želi u potpunosti osloboditi fosilnih goriva. U međuvremenu, na benzinskih crpkama nude alternativna rješenja za gorivo – otpad iz kanalizacije. Biogorivo dobivaju iz ostataka kanalizacije i odvoda te ga redovito kao pogon koriste gradski taksisti, a nadoda li mu se još i organskog otpada iz kućanstva dobivate pravu malu tvornicu goriva.

Edinburgh

Možda ne biste rekli na prvu, ali Edinburgh ima čak 49 % zelenih gradskih površina. Prioritet je učiniti čim više gradski prijevoz održivim pa tako busevi voze na biogorivo čime se smanjila štetnost zraka u posljednjih nekoliko godina. Edinburgh također radi na što sigurnijem prometu za pješake i bicikliste.

Singapur

Samoproglašeni “grad vrtova”, Singapur je visoko na ljestvici zelenih prijestolnica. Takđer, prvi je među gradovima u Aziji koji obraća iznimnu pozornost i ulaže napore u održivost.  Još 1963. Singapur je krenuo na putovanje k održivosti s fokusom na čisti okoliš i bogatstvo zelenih površina. Pet desetljeća kasnije slavni botanički vrt u Singapuru UNESCO je zaštitio kao važno svjetsko nasljeđe. Singapur je odlučio da će 10% gradske površine posvetiti parkovima i prirodnoj konzervaciji, a od 2018. godine 80% kućanstava je okruženo s minimalno 400 metara parka.

Beč

Još jedan stari znanac održivih lista je Beč koji posljednjih nekoliko godina ima izniman zeleni uzlet. Više od polovice užeg centra grada je ispunjeno zelenim površinama. Sveukupno Beč je dom više od 2000 parkova uključujući 280 kraljevskih parkova i vrtova. Putovati Bečom je lako, ugodno i održivo obzirom da grad nudi 1.300 km biciklističkih staza. Putem ćete naići na brojna mjesta gdje možete rentati bicikl, ali i na brojne stanice za punjenje električnog bicikla.

 

Foto: Unsplash