Bez obzira na usporeni ljetni ritam, šarolika glazbena imena potrudila su se i ove mjesece ispuniti zvukom novih izdanja. Do prije samo nekoliko godina bilo je gotovo pa nemoguće zamisliti objavu novih studijskih albuma u ovom periodu, no vremena i navike se sasvim jasno mijenjaju, što ne zaobilazi niti glazbeni svijet.

S namjerom da vam redovito preporučamo nova studijska izdanja koja upotpunjavaju naše uši i glazbene kolekcije, predstavljamo vam novu mjesečnu rubriku Grazia #PressPlay, kroz koju ćemo vam posljednji petak u mjesecu donositi aktualni pregled albumskih noviteta vrijednih vaše i naše pažnje.

Srpanj je ispunjen blues-rock, disco, pop, electro-chill… žanrovima, za koja su zaslužna kako dobro poznata glazbena imena (Foo Fighters, Billie Eilish…), kao i neki novi glasovi na sceni (Clairo). Nove albume koje vam ovom prilikom preporučamo pronađite (i slušajte) u nastavku… Press Play.

Chet Faker – “Hotel Surrender”

U posljednjih nekoliko godina Nick Murphy se poigravao sa svojim umjetničkim imenom – kreirao je Cheta Fakera, zatim se zaokrenuo objavljivanju izdanja pod svojim imenom, da bi se ove godine ponovno vratio svom dobro poznatom alijasu. Tako je sredinom mjeseca kao Chet Faker objavio album “Hotel Surrender”, koji kao da nastavlja tamo gdje je uspješan prvijenac “Built on Glass” stao – novi album donosi profinjenu nit electro-chill žanra zapetljanu u soul i funk elemente. Jednostavno – soundtrack ljeta, idealan za poslijepodnevnu fjaku.

Izdavač: BMG
Datum objave: 16.07.2021.

John Mayer – “Sob Rock”

Osmi studijski album glazbenika i gitarističkog virtuoza s dva desetljeća bogate karijere prigodan je soundtrack ovog opuštenog ljetnog perioda. Deset pjesama kroz 40-ak minuta priziva retro atmosferu i nostalgično nas odvodi u eru 1980-ih, zahvaljujući i produkciji veterana tog perioda Dona Wasa. Čitavu retro priču izvrsno nadopunjuje i vizualna estetika koja prati ovo izdanje – od naslovnice albuma do pratećeg merch-a. John Mayer, kojeg znamo kako kroz Billboard hitove, glazbene nagrade, gitarističke dragulje, ali i naslovnice lifestyle magazina, kreirao je ugodan soft-rock album, opuštenog i introspektivnog prizvuka, a za koji kaže kako nije njegov hommage 80-ima, već želja da se udalji od svega što se smatra “cool” u ovom post-pandemijskom periodu.

Izdavač: Columbia Records / Sony Music
Datum objave: 16.07.2021.

Clairo – “Sling”

Ova 22-godišnja američka glazbenica i producentica postepeno postaje sve zamijećenije ime svjetske glazbene scene, okupljenih oko nježnog bedroom-pop žanra. “Sling” je njen drugi po redu studijski album, koji je kreirala uz pomoć Grammyjem nagrađenog glazbenika i producenta Jacka Antonoffa (Lana Del Rey, Lorde, St. Vincent…). Njen melankoličan vokal nas kroz nježne harmonije vodi kroz čitav vokal, a pjesme donose spoj instrospektivnog osvrta na svakodnevicu s poetskim opisima. Clairo se postepeno oblikuje u vodeće ime nove generacije kantautora, a album “Sling” dobrodošao je suputnik na tom putovanju.

Izdavač: FADER Label / Republic Records
Datum objave: 16.07.2021.

Billie Eilish – “Happier Than Ever”

Do sada smo imali priliku čuti niz novih pjesama koje je ova gen-z heroina objavila u posljednjih nekoliko mjeseci, a s krajem srpnja stiže nam i njen – za mnoge fanove diljem svijeta, iščekivani novi studijski album “Happier Than Ever”. Ovo joj je drugo po redu studijsko izdanje, koje nasljeđuje iznimno uspješan i nagrađivani prvijenac iz 2019. Produkciju albuma dakako potpisuje njen brat Finneas, a prema informacijama koje su otkrili kroz razne dosadašnje intervjue čitavo izdanje inspirirao je ni više ni manje – već Frank Sinatra. Za očekivati je kako će i s ovim albumom mlađahna i talentirana glazbenica oboriti niz rekorda i osvojiti vrhove svjetskih top-lista, a u nedavnom intervjuu za VEVO platformu, Billie je fanovima preporučila i kako slušati album: “Ako ste u prilici, sjednite u auto koji ima dobro ozvučenje, pojačajte glazbu, zatvorite oči i prepustite se.”

Izdavač: Darkroom / Interscope Records
Datum objave: 30.07.2021.

Foo Fighters / Dee Gees – “Hail Satin”

U potpunosti neočekivano, stadionski rock heroji Foo Fighters su krajem lipnja najavili transformaciju u disco bend Dee Gees i objavu albuma posvećenog kultnoj skupini Bee Gees. Sredinom ovog mjeseca tu najavu su i ostvarili, albumom “Hail Satin / Foo Fighters Live”. Riječ je o izdanju koje kroz deset pjesama donosi njihove obrade disco klasika “You Should Be Dancing”, “More Than a Woman”, “Night Fever”…kao i pet live verzija pjesama s njihovog aktualnog albuma “Medicine at Midnight”. Neobično i zaigrano, što ovaj album čini zabavnom razonodom ljetnih mjeseci.

Izdavač: Roswell Records / RCA Records
Datum objave: 17.07.2021.

Fotografija: Jim Bennett/Getty Images