Treba vam soundtrack za melankolično popodne ili čekate najdepresivniji dan u godini (ponedjeljak, 17. siječnja), poznatiji kao Blue Monday – dajte priliku ovim svježim glazbenim imenima

Iako imate omiljene izvođače i izvođačice, sigurno vam se barem jednom tjedno dogodi da nemate pojma što biste slušali. Ako imate naviku tražiti novu glazbu ili vam je dosadila vaša arhiva, a volite se kupati u melankoliji, probrali smo baš za vas nekoliko odličnih glazbenica koje stoje iza zaista zanimljivih zvukova koji će nesumnjivo pronaći svoje mjesto na domaćim ili međunarodnim ljestvicama.

Nilüfer Yanya

Iako je ova glazbenica ulovila svoje glazbeno zvjezdano nebo nakon što je njezin posljednji hit postao popularan na TikToku, činjenica jest ta da se to dogodilo tek krajem prošle godine iako iza sebe već ima dva albuma. Yanya je kći dvoje vizualnih umjetnika, majka joj je irskog i barbadoškog porijekla, a otac iz Turske, a kako je odrastala na klasičnoj, narodnoj irskoj i turskoj glazbi te učila gitarski rock, ne čudi koliko je njezin jazzy melankolični opus poseban na prvu. Novi album, koji stiže u ožujku, sigurno će je zapečatiti na tron novih glazbenih nada – i jako smo sretni zbog nje jer je pratimo već dugo.

Yunè Pinku

18 joj je godina tek! Producentica i pjevačica iz Londona Yunè Pinku stvara glazbu za svoje nešto introvertiranije prijateljice i prijatelje. Malezijsko-irska umjetnica do sada ima samo (ili već, s obzirom na godine?) dva singla — jedan je u suradnji s australskim producentom Logic1000 pod nazivom “What You Like”, a drugi, “Laylo”, omogućio joj je veću vidljivost među glazbenim kritičarima. Oba su singla neodoljiva i stvorena za tmuran dan.

Bekka

Ovo zanimljivo ime na našoj domaćoj sceni pojavilo se sredinom prošle godine, a iza njega stoji Lucija Beškara iz Vinkovaca, koja je izbacila prvo singl Želim, a onda i cijeli album Trag koji bi svakako trebao dobiti više pažnje. Riječ je o nešto melankoličnijem popu, a ne čudi da na glazbi i tekstovima surađuje s duom pocket palma te Nikom Turković. Nadamo se da će biti prilike uloviti je i negdje live.

Ouri

Operacija mozga nekad se radi bez opće anestezije te pacijenti ostaju svjesni i budni kako bi mogli pratiti funkcionalna područja mozga povezana s pokretom i govorom. Nekad, osobe podvrgnute operaciji sviraju instrumente tijekom svoje operacije, što je možda inspiriralo videospot za divan singl “Grip” glazbenice iz Montreala. Njezin debitantski solo album Frame of a Fauna je vrlo intiman, eksperimentalan i… pa, nekako mekan. Osim što je odlična glazbenica, fenomenalna je i DJ-ica, pa poslušajte i neke njezine setove.

Nemahsis

Kanadska glazbenica nije token hidžabi mlada žena. Upravo je to rekla jednom velikom kozmetičkom brendu za koji je trebala snimati kampanju kada su komentirali da bi, iako joj neće platiti za angažman, to bila “dobra prilika” za njezinu zajednicu. Nastavili su i upotrijebili slike bez njezina dopuštenja. To je ono što je potaknulo umjetnicu iz Toronta – i skromnu modnu ikonu na TikToku, gdje ima preko pola milijuna pratitelja  – da napiše svoj debitantski singl, “what if i took it off for you?” prošle godine. Natopljene nesigurnošću i anksioznim odrastanjem, pjesme su joj i nekako istovremeno nježne i drske. Fantastično za dan kad se osjećate blue, a ne volite baš blues.

Miso Extra

Eksperimentalna i bilingvalna glazba vam je favorit? Onda popratite ovu britansko-japansku umjetnicu iz Londona koja voli anime, old school hip-hop i obećaje vam “umami za uši”. Ako ste malo isfrustrirani društvenim nepravdama u svijetu, ovo neka vam bude sljedeće na plejlisti.