Probrali smo par odličnih podcasta za okorjele obožavatelje glazbe, kao i zanimljivih činjenica njezinih poznatih stvaratelja

Song Exploder

Uvijek ste htjeli znati što pjesma koju obožavate znači? Ovaj podcast će vam pomoći doći do dubine omiljenih pjesama za 30 minuta ili manje. Svaka epizoda prikazuje umjetnika ili kolektiva koji govori o tome koji je proces pisanja i produkcije jedne od njihovih najdražih pjesama, od R.E.M.-a, U2-a, do FKA Twigs. Odabrali smo na playlisti epizodu u kojoj gostuju The National, pa proberite i pronađite vlastitu. A možete i otkriti puno raznolikih hitova!

Hit Parade

Ovo je zaista parada hitova. Teško je zamisliti kakva je bila pop glazba prije Whitney Houston i mislite da nema do Britney Spears? Voditelj Chris Molanphy osvrće se na povijest hit pjesama koje volimo i kako su nastale. Što pjesmu čini hitom? Talena? Sreća? Vrijeme? Chris secira kako je ta pjesma koju volite – ili mrzite, što je često s hitovima – dominirala eterom, našla se na vrhu ljestvice i zauvijek oblikovala vaše uspomene.

Popcast

Ovaj popularan podcast još popularnijeg New York Timesa pokriva širok spektar glazbe, i odlazi duboko ispod površine. Domaćin glazbenog kritičara Jona Caramanice, s entuzijazmom se bavi pozadinom uspona primjerice Post Malonea ili nasljeđa Chrisa Cornella, preispituje budućnost jazza i nepredvidljivost popa te kako društvene mreže utječu na mijene u glazbi. Iako svaka epizoda obično uključuje stručnog gosta (ili goste) o dotičnoj temi, dream team Joe Coscarelli, Caryn Ganz, Jon Pareles i Caramanica nude raznovrsnu stručnost u žanrovima i razdobljima kako bi se diskurs održao vrućim, a podcast opravdao sva očekivanja. Mi smo odabrali da poslušate jednu zanimljivu temu o TikToku.

Your Favorite Band Sucks

Spremni ste plakati od muke kad vam pričaju grozne stvari o najdražem bendu? Onda je ovo podcast za vas. Naime, tvorci Mark i Tyler smatraju da je koncept najdražeg benda problematičan i smatraju da svaki umjetnik ima svoje mane. “Your Favorite Band Sucks” nazivaju crnom ovcom glazbenih podcasta, ali zapravo vrlo zanimljivo i kritički pristupaju svakome bendu, lišeni subjektivnosti zbog njihova statusa. Rastrančirat će i najveće, The Beatles i The Clash, a voditelji vas izazivaju da pronađete dovoljno snage da naučite i na koncu prihvatite da je vaš omiljeni bend – pa, ne baš tako najbolji na svijetu? Poslušajte epizodu u kojoj Madonnu rastavljaju na proste faktore.

Disgraceland

Nema te teme na svijetu koja neće imati svoju true crime verziju. Ako želite poslušati istinite krimiće nekih od najvećih glazbenih imena, od glazbenika koji se izvuku od ubojstva, do ekipe koja je na glasu da se ponaša vrlo, vrlo loše. Beach Boysi, Ozzy Osbourne, Whitney Houston, David Bowie, Rolling Stonesi, Led Zeppelin… Svi su tema ovog podcasta, a jedino što ćete dobiti, osim zadovoljštine za krimićima, je pouka da svoje heroje ne treba upoznati.

Foto: Shutterstock