Naš imunitet složen je sustav organa, tkiva i stanica koje komuniciraju s okolišem na način da prepoznaju potencijalne opasnosti te sprječavaju ili ograničavaju njihovo djelovanje, i na njemu je potreban kontinuiran rad, a domaći brend Matičnjak ima pregršt proizvoda koji će vam pomoći u toj borbi

Prije više od desetljeća slogan pod nazivom 100% ljubavi i 0% kemije je doveo do osnivanja tvrtke “Matičnjak”. Ivo Bačlija, autor Matičnjakovih proizvoda, ljekovitim biljem na neki način se bavi cijeli svoj život, ali do pravog “eliksira” ljekovitog bilja došao je tek onda kada je počeo cijediti njegovo sjeme u svrhu dobivanja hladno cijeđenih ulja. 

Tražeći primjeren i učinkovit način kako očuvati nutrijente iz biljaka bez suvišne obrade ili primjene agresivnih metoda stvoreni su proizvodi bogate izvornim zaštitnim, aktivnim, hranjivim tvarima. Odlučili su se za hladno prešana ulja (u postupku prešanja ne prelaze temperaturu od 28 C) i funkcionalne medove koji pažljivom izradom najbolje čuvaju nepobitno djelotvorne tvari iz sjemenki sadržanih u njima.

Borba za imunitet

Izloženost psihofizičkom stresu i neodgovarajuća prehrana, uz genetsku osnovu, najviše pridonose neprikladnom odgovoru imuniteta. Stoga je ključan naš utjecaj na faktore koje možemo mijenjati, a to su u prvom redu prehrana ali i fitonutritivna suplementacija kojom možemo doprinijeti adekvatnom imunološkom odgovoru. Uz proteine, vitamine i mineralne tvari postoje brojne bioaktivne tvari iz hrane i biljnih vrsta koje djeluju antioksidativno, antimikrobno i imunomodulatorno. Uz često spominjani vitamin D3, vitamin C, cink tu su i polifenolne komponente hrane te druge organske molekule ljekovitih biljnih pripravaka. A mnogo proizvoda s tom misijom ima baš brend Matičnjak.

Kako i razvoj najsuvremenijih lijekova svoju inspiraciju često pronalazi u prirodnim spojevima, nije čudno što se tradicionalni biljni pripravci sve više spominju u službi podrške imunitetu, posebice u slučajevima prevencije ali i komplementarne antiviralne terapije virozama, gripi i u konačnici aktualnoj pandemiji koronavirusom.

Na primjer, jedna od biljnih vrsta koja je dobila iznenadnu pažnju javnosti, zahvaljujući nedavnim najavama laboratorijskih istraživanja u borbi protiv koronavirusa je slatki pelin (Artemisia annua L.), odnosno njegova glavna aktivna komponenta, artemizinin. Slatki pelin se u tradicionalnoj medicini dugo koristi kao lijek za malariju i brojne druge bolesti te upravo on pomaže kod simptoma groznice zahvaljujući svojim analgetskim i antipiretskim svojstvima, a ‘Matičnjak’ u svojoj ponudi ima uljni macerat slatkog pelina. Napravljen od 100% hladno prešanog ulja crnog kima čijim svakodnevnim uzimanjem definitivno možete zaštiti svoj imunitet. Dokazano djeluje kao vrlo jak saveznik u borbi protiv virusa, bakterija i infekcija. 

Predstavlja sinergiju dvije biljke koje su između ostalog jaki imunomodulatori pa se koriste i u borbi protiv najtežih bolesti. Već sam macerator, ulje crnog kima povećava aktivnost te količinu tzv. T – limfocita i NK stanica koje čine prirodni obrambeni sustav u borbi protiv virusa i bakterija. Slatki pelin djeluje također protuupalno, antibakterijski, antigljivično, regulira imunitet, pomaže kod probave, liječi od parazita te pomaže i kod kožnih bolesti. Jako je efektan kod regulacije imuniteta, pa ga je zato dobro koristiti i preventivno.  Naravno, bitno je osigurati podršku imunitetu i kroz sezonsku, uravnoteženu prehranu i ciljane dodatke prehrani koji se također mogu pronaći u Matičnjaku. Neke od najpopularnijih proizvoda pronadjite u galeriji, a više o svakom od njih pronađite na njihovom webshopu

flash!

Proizvode možete pronaći u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane, a od sada ih je Phoenix Farmacija uvrstila u svoj distribucijski kanal za sve ljekarne u Hrvatskoj. Kompletan asortiman Matičnjaka možete pronaći u Fitzona centru u Zagrebu, gdje se ujedno nalazi i savjetovalište fitoterapeuta Ive Bačlije u svrhu korištenja proizvoda kod uklanjanja određenih zdravstvenih tegoba te izrade individualnih programa dodataka prehrani. Za one sklonije online kupnji, potražite na webshopu Matičnjaka