Bliži nam se posljednji vikend u kolovozu te nam kraj ljetnih mjeseci tiho kuca na vrata. Sudeći i prema povećanim gužvama na zagrebačkim prometnicama, jasno je kako smo se postepeno vratili s godišnjih odmora te usporeno koračamo k svakodnevici.

I dok je povratak u realnost svojevrsna (ne)očekivana promjena, prilagodba može biti ugodna kroz aktivnosti i druženja na brojnim događanjima koje nam Zagreb nudi. Festivali na otvorenom, bogata gastro ponuda, projekcije filmova, izložbe i koncerti…sve se to krajem kolovoza i početkom rujna odvija u našem gradu te završnicu ljeta i prvi dašak jeseni čini neodoljivo šarmantnim.

Pop Up By The Lake
26.08. – 19.09., jezero Bundek

Ovog tjedna započinje novo ruho omiljene zagrebačke ljetne priče Pop Up serijala. Nakon što smo tri godine uživali u Pop Up Summer Garden događanjima na Tuškancu, manifestacija seli na jezero Bundek te prigodno mijenja ime u Pop Up By The Lake. Na novu lokaciju donose mnoštvo glazbe, za koje će brinuti domaći DJ-evi i akustični nastupi bendova svih žanrova, događanja i druženja s lokalnim dizajnerima u sklopu Design Cornera, filmski program nastao u suradnji sa Screen on the Green, kao i bogatu gastro ponudu za čije fine zalogaje će brinuti zagrebačko foodie mjesto Plac. Sve detalje pronađite na Facebook stranici događanja.

ZGodionica
20.08. – 05.09., jezero Bundek

A kada smo već započeli s jezerom Bundek, vrijedi istaknuti još jedno interesantno događanje – i to ono namijenjeno mališanima! Na južnoj strani jezera, pokraj dječjeg parka, ove se godine smjestio kreativni festival za djecu Zgodionica, koji nudi bezbrižnu, ali i edukativnu zabavu prije povratka u vrtiće i školske klupe. Ovo je četvrto izdanje festivala i traje sve do 5. rujna. Detaljan program dostupan je Facebook stranici festivala.

Motovun Film Festival u Laubi
26.08. – 05.09., Lauba

Dugovječan domaći filmski festival nam svoje brdo filmova sada već tradicionalno donosi i u Zagreb. Kako smo već i najavili, revija odabranih naslova s cijenjenog Motovun Film Festivala održava se od 26. kolovoza do 5. rujna u zagrebačkoj Laubi, a gledatelji će imati priliku pogledati motovunskog pobjednika, “Užitak (Pleasure)” švedske redateljice Ninje Thyberg koja razotkriva pozadinu američke porno industrije. Bit će prikazan i film koji je zabavio publiku na otvorenju festivala, dokumentarac “Lovci na tartufe”, a jedan od atraktivnih naslova je i “David Byrne’s American Utopia” u režiji Spikea Leeja. Cijeli program odvijat će se u skladu s preporučenim mjerama za kinoprojekcije uz obavezan razmak među gledateljima, a sve detalje pronađite na Facebook stranici događanja.

Ljetne noći Teatra Exit
29.08. – 12.09., MUO

Ovogodišnje XII. Ljetne noći Teatra EXIT u Muzeju za umjetnost i obrt održavaju se u dva dijela, a upravo krajem kolovoza započinje iščekivani nastavak priče započete početkom ljeta. Program nam donosi sveukupno 47 predstava i 25 različita naslova, koje će se odigrati na ukupno četiri lokacije u Zagrebu – većinom u Muzeju za umjetnost i obrt, ali i u Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1) i u Dvorani F22, na sceni Akademije dramske umjetnosti (Frankopanska 22), te u Teatru EXIT. Detaljan program s rasporedom svih predstava pronađite na njihovoj Facebook stranici.

Ljetna scena Amadeo
17.08. – 10.09., Galerija Klovićevi dvori

Sredinom kolovoza započeo je ljetni program scene Amadeo, s bogatim glazbenim programom koji će se sve do 10. rujna odvijati u atriju Galerije Klovićevi dvori. Publici će prirediti ukupno dvananest koncerata, a u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejem, nastavlja i sa serijom izložbi, započetih 2010. godine, posvećenih prerano preminuloj članici programskog odbora scene, slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović. Ove godine izbor je pao na akademsku slikaricu Ivonu Jurić koja će se u Galeriji ŠIRA u Preradovićevoj ulici predstaviti izložbom slika “Zatvoreni scenarij”. Program sa svim događanjima pronađite na službenoj stranici.

Koncerti u ALU dvorištu

Magično dvorište Akademije likovnih umjetnosti tijekom ljetnih mjeseci je postalo jedno od glavnih zagrebačkih odredišta kada su u pitanju koncerti na otvorenom. Ovdje nas tijekom kolovoza i rujna očekuje bogati koncertni program zvučnih domaćih i regionalnih imena, pri čemu posebno izdvajamo nastupe riječke skupine Jonathan (27. kolovoz), dva dana koncerata skupine pipschips&videoclips (11. i 12. rujan) te čak pet koncerata najznačajnijeg novog imena regionalne scene, indie dvojca Buč Kesidi (24., 25., 26., 28. i 29. rujan).

Film “Murina” stiže u kina

Ovog je ljeta hrvatski film došao do izražaja – film “Murina”, prvijenac redateljice ​​Antonete Alamat Kusijanović nagrađen je prestižnom nagradom Camera d’Or na ovogodišnjem Filmskog festivalu u Cannesu, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu. “Murina” će krajem ljeta započeti s prikazivanjem u kinima diljem Hrvatske – svečana premijerna projekcija održana je 24. kolovoza u Dubrovniku, rodnom gradu redateljice, a od 26. kolovoza stiže i u redoviti program CineStara i Cineplexxa te ljetnih Kina Mediteran na otocima i u gradovima uz more te u ostalim dvoranama Kino mreže diljem Hrvatske.

Projekt “Okolo” krasi zagrebačke ulice i parkove

Među oblacima, Matej Vuković_foto Ernest Mazarekić

Sve do 30. kolovoza svojim malim umjetničkim intervencijama projekt “Okolo” oživljava zagrebački javni prostor te poziva na umjetničko istraživanje grada. Zlatne ruke u Obrtničkom prolazu, plavi oblaci u parku Bele IV. i crveni tepih u novom ruhu u prolazu kod Zakmardijevijih stuba…samo su neke od instalacija koje krase zagrebačke ulice i parkove, a intervencije možete pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.

Naslovna fotografija: Pop Up Summer Garden / Facebook