Revija odabranih naslova s Motovun Film Festivala održava se u zagrebačkoj Laubi – Kući za ljude i umjetnost od 26. kolovoza do 5. rujna

Gledatelji će imati priliku vidjeti motovunskog pobjednika, Užitak (Pleasure) švedske redateljice Ninje Thyberg koja razotkriva pozadinu američke porno industrije. Film je u Motovunu prvi put prikazan pred publikom uživo, a redateljica je bila oduševljena reakcijom žirija i gledatelja. Na rasporedu je i Otac redatelja Floriana Zellera, nagrađen s dva Oscara, među kojima i za neponovljivu glavnu ulogu Anthonyja Hopkinsa. Film, koji se zbog pandemije nije našao na domaćem kino repertoaru, privukao je veliki interes u Motovunu zbog čega je organizirana i dodatna projekcija.

Otac_ motovun film festival
Otac

U Laubi će igrati i film koji je zabavio publiku na otvorenju motovunskog festivala. Sjajni dokumentarac Lovci na tartufe donosi uvid u svijet osebujnih tartufara iz talijanskog Pijemonta, a ovu će projekciju pratiti i prigodno događanje u suradnji s turopoljskim tartufarima. Jedna od atrakcija je i David Byrne’s American Utopia u režiji Spikea Leeja. Legendarni redatelj pratio je turneju i brodvejsku produkciju jednako legendarnog bivšeg frontmena Talking Headsa. Oduševljena publika u Motovunu je s dugim ovacijama ispratila ovaj film pun glazbe i osvrta na goruće društvene teme.

David Byrne's American Utopia
David Byrne’s American Utopia

Zagrebačku publiku očekuje i večer Sto godina smijeha u čast stoljeća od nastanka zlatnog doba nijemog filma. Projekciju četiri antologijske komedije Bustera Keatona, jednog od najvećih komičara svih vremena, pratit će originalna glazba benda Porto Morto koji će je i izvesti uživo. Za one željne smijeha u programu su i srpska rock’n’roll komedija Živ čovek, britanska antiromantična komedija Rijetke zvjerke i talijanski Grabežljivci. Na platnu u Laubi igrat će i u Veneciji nagrađen film Oče naš, napeta nizozemska drama Mitra te Djeca sunca, novi film iranskog redatelja Majida Majidija.

Mitra_ motovun film festival
Mitra
Grabežljivci motovun film festival
Grabežljivci

Projekcije počinju svakog dana u 21 sat, a u danima vikenda prije filmova održat će se vinske uvertire na kojima će portal Bookaleta.com predstaviti probrane istarske vinare.

Užitak motovun fil festival
Užitak

Cijeli program odvijat će se u skladu s preporučenim mjerama za kinoprojekcije uz obavezan razmak među gledateljima. Zbog mjera će kapacitet gledališta biti smanjen pa se preporučuje što raniji odabir ulaznica. Sve detalje o ulaznicama i programu možete pronaći na i Facebook stranici događaja.

Naslovna fotografija: Rijetke zvijerke