Zlatne ruke u Obrtničkom prolazu, plavi oblaci u parku Bele IV. i crveni tepih u novom ruhu u prolazu kod Zakmardijevijih stuba prve su umjetničke instalacije i ulične intervencije kojima je ove godine projekt „Okolo“, posvećen umjetnosti u javnom prostoru i zajednici, obogatio zagrebačke ulice i parkove

Sve do 30. kolovoza malim umjetničkim intervencijama „Okolo“ nastavlja oživljavati niz javnih prostora i poziva na umjetničko istraživanje grada, omogućavajući građanima da kroz umjetnost na jedinstveni način nanovo otkriju svoj grad, a turistima da upoznaju Zagreb iz drugog kuta. 

Započnite umjetničku šetnju gradom u Obrtničkom prolazu instalacijom Imaš zlatne ruke s potpisom kolektiva The All, koja tematizira obnovu grada, međuljudsku solidarnost te trud i rad svih onih koji su spremni pomoći u krizi, ali i bilo kojoj drugoj životnoj situaciji. Na putu prema Gornjem gradu, kod Zakmardijevih stuba, ne propustite prošetati po obnovljenom Crvenom tepihu s potpisom uličnog umjetnika Borisa Bare. Zagledajte se u Zastor se podiže u Kamenitoj ulici, gdje mlada kiparica Manuela Pauk predstavlja zamišljeni kazališni prizor divljine Gornjega grada u kojemu su protagonisti prijateljske i simpatične životinje – vjeverice i ježevi. U Zagonetki budućnosti grafičkih dizajnerica Klasje & Zite na platou Gradec na tren se vratite u neopterećeno djetinjstvo koje rado odgovore traži u igrama i humoru. Sjednite Među oblake mladog kipara Mateja Vukovića u parku Bele IV. i promatrajte ove zadivljujuće i gotovo nadrealne oblike koji mijenjaju izraz iz svakog kuta promatranja šireći radost svojim intenzivnim bojama. Usput pogledajte kakve vratolomije izvode Akrobatkinje Helene Ohnjec u krošnjama drveća Strossmayerovog šetališta, pričajući o slobodi i ljepoti pokreta te ljubavi prema sebi. U prolazu od Uspinjače prema Tomićevoj ulici zastanite na Katz Platz Anje Leko i upoznajte zabavnu i pomalo banalnu bandu svjetlećih, simpatično apstrahiranih mačaka u prolazu. Za kraj, u šumi Tuškanac pronađite mrežu za odmor Stelle Leboš i Ive Peručić te u prepletenom gnijezdu od konopa postanite Promatrač drveća – uzemljite se, prepustite i uživajte u zvukovima kretanja drveća. U hodu krajičkom oka ulovite sjajne minijature Neka sjaji Ive Capak na minijaturnim lokacijama.

Pogledajte umjetničke instalacije i ulične intervencije koje su osvanule „Okolo“ po gradu i zaputite se u mali umjetnički obilazak Zagreba.

THE ALL, Obrtnički prolaz

IMAŠ ZLATNE RUKE

Zlatne ruke, The All_foto Ernest Mazarekić

Imaš zlatne ruke odaje počast vrijednim rukama. Tematizira obnovu grada, međuljudsku solidarnost te trud i rad svih onih koji su spremni pomoći u krizi, ali i bilo kojoj drugoj životnoj situaciji. Zlatne ruke aludiraju na sve vrijedne ruke koje poznajemo odmalena, a koje predstavljaju važnost i neizbježnost fizičkog rada kojeg treba iznova cijeniti. 

BORIS BARE, prolaz kod Zakmardijevih stuba

CRVENI TEPIH vol. 2 

_Crveni tepih vol. 2, Boris Bare_foto Ernest Mazarekić_2

Street art intervencija Crveni tepih iz 2018. doživljava svoju obnovu i u novom ruhu ponovno uljepšava put do Gornjeg grada.

MANUELA PAUK, Kamenita ulica kod Kamenitih vrata

ZASTOR SE PODIŽE 

_Zastor se podiže, Manuela Pauk_foto Ernest Mazarekić_1

Civilizacija teži izgradnji umjetnog svijeta, u kojemu je čovjek zaštićen od prirode i njezinih nepredvidivosti. Instalacija Zastor se podiže predstavlja zamišljeni kazališni prizor divljine Gornjega grada u kojemu su protagonisti prijateljske i simpatične životinje – vjeverice i ježevi. 

KLASJA & ZITA, plato Gradec

ZAGONETKA BUDUĆNOSTI 

_Zagonetka budućnosti, klasja&zita_foto klasja&zita_1

Globalna i ozbiljna pitanja na trenutak zamjenjuju osobna (no ne nužno i manje ozbiljna) pitanja. Kroz odabir vlastita puta, pronađite odgovor na pitanje koje ste postavili na početku, pri samom ulasku u labirint. Zagonetka budućnosti vodi vas u nepredvidljivu budućnost, ali i u prošlost, u neopterećeno djetinjstvo koje rado odgovore traži u igrama i humoru. 

MATEJ VUKOVIĆ, Park Bele IV.

MEĐU OBLACIMA 

_Među oblacima, Matej Vuković_foto Ernest Mazarekić_3

Među oblacima prikazuje oblake koji u različitim oblicima i vlastitom dinamikom pozivaju gledatelja na stalno promatranje i razotkrivanje novih formi. Ovi zadivljujući, gotovo nadrealni, oblaci mijenjaju izraz iz svakog kuta promatranja šireći radost svojim intenzivnim bojama.

HELENA OHNJEC, Strossmayerovo šetalište istočni dio

AKROBATKINJE 

Akrobatkinje, Helena Ohnjec_foto Ernest Mazarekić_1

Akrobatkinje predstavljaju seriju keramičkih skulptura akrobatkinja u krošnjama drveća. Stavljene na ljuljačke ili obruče izvode razne vratolomije i pričaju o slobodi i ljepoti pokreta i ljubavi prema sebi.

ANJA LEKO, prolaz kod Tomićevih stuba

KATZ PLATZ

Katz Platz, Anja Leko_foto Ernest Mazarekić_1

Katz Platz se sastoji od serije objekata koji prikazuju mačke u različitim pozama. Zabavna i pomalo banalna banda svjetlećih, simpatično apstrahiranih mačaka u prolazu tu je da vas razveseli i nasmije.

STELLA LEBOŠ & IVA PERUČIĆ, Park šuma Tuškanac uz ulicu Golubovac

TREEWATCHER

_Treewatcher, Stella Leboš i Iva Peručić_foto Ernest Mazarekić_2

Treewatcher je interaktivna mreža za odmor u prirodi koja omogućava da se u prepletenom gnijezdu od konopa uzemljite, prepustite i uživate u zvukovima kretanja drveća. Drvo je univerzalni simbol snage i rasta te predstavlja međusobnu povezanost svega u Svemiru. Simbolizira zajedništvo te služi kao podsjetnik da nikada nismo sami ili izolirani, već da smo povezani sa svime što nas okružuje.

IVA CAPAK, trg bana Jelačića, stepenice Dolac, stube kralja Leopolda, Skalinska

NEKA SJAJI

Neka sjaji, Iva Capak_foto Ernest Mazarekić_1

Neka sjaji je serija sjajnih minijatura koje krase desetak minijaturnih lokacija i najbolje svijetle u mraku.

Neka sjaji, Iva Capak_foto Ernest Mazarekić_2

Događanje se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Intervencije možete pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.

Fotografije: Ernest Mazarekić