Ostajete u Zagrebu? Iskoristite priliku posjetiti ove novije restorane ako već niste

Imamo super ideju kako provesti ljeto u gradu: jednom malo gastro avanturom

Bilo prije nego nas je zadesila pandemija ili nakon što su se malo povukle mjere, Zagreb je dobio nekoliko novih mjesta koji su vam možda u ovom kaotičnom razdoblju prošli ispod radara. Zato je sad, ako ostajete u Zagrebu, idealno vrijeme da isprobate ponudu ovih restorana

Falafel etc.

Iz vlastitog iskustva ne bismo vam mogli reći što nam je draže naručiti na Opatovini 16, gdje se nalazi Falafel, etc. Ponuda restorana sastoji se od tri vrste falafela (originalni, cikla i batat) koji možete izabrati u sendviču ili salati, hummus porcija i batatića. Sve je to dio jelovnika koji nosi predznak vegetarijanski i veganski.

No, ova bi se ukusno pripremljena hrana mogla svidjeti baš svima. S vremenom će se širiti ponuda falafel okusa, ali u planu je dodavanje i nekih drugih jela. Sve što ćete ovdje kušati, mlada Falafel, etc. ekipa radi vlastitim rukama; od smjesa za falafel, kruha, različitih umaka, a upravo ih to čini jedinstvenim mjestom u gradu.

Restoran Tajer

Ovaj restoran otvoren je krajem prošle godine, a možete ga pronaći na adresi Ulica kralja Zvonimira 117. Samo objašnjenje imena restorana puno govori i o meniju koji ćete tamo pronaći – tajer je kajkavski (međimurski) naziv za tanjur pa će vas tako tamo dočekati jela koje su pripremale naše bake, mame, hrana koju smo jeli kao djeca.

Pomalo čak i zaboravljena jela: 11 hladnih i toplih predjela kao što su kuhani štrukli, trganci s vrhnjem, meso s tiblice te domaći široki rezanci sa svježim sirom i kosanom masti. Među glavnim jelima isprobajte domaća jela pripremljena na međimurski način među kojima se ističu patka s ražnja, buncek s kiselim kupusom i restanim krumpirom, krvavice, lungić omotan špekom u umaku od vrganja, teleća koljenica te dva bifteka.

Piacere

Piacere je specijaliziran za različite vrste tjestenina koje su obogaćene božanstvenim umacima i dodacima, a nalazi se na adresi Vlaška ulica 19. Svoju tjesteninu proizvodi od samo tri sastojka; durum krupice, jaja i vode.  Svježe napravljenoj tjestenini potom se dodaju različiti umaci, koje također sami spravljaju: domaću šalšu, green curry, pesto, muškatnu kremu od tikve i whiskeyja, kremu od crvene paprike i brusnica, juneći jus i temeljce, koji su ujedno i temelj njihovog jelovnika. U ponudi su trenutno četiri vrste tjestenine: tagliatelle, bucatine, fusille i tortelini.

Izdvajaju se  tjestenina Piacere, upotpunjena mariniranim ramstekom i cjenjenim tartufom, zatim Zeleni pajcekčiji je posebni sastojak domaća zelena spicy curry pasta s dodatkom mariniranog lungića, feta sira i baby špinata. Red Hot Chic sadrži pravo malo bogatstvo okusa; kremu od crvene paprike, sočnu piletinu, odličan autorski chimicurri umak te kapare koji cijelom jelu daju svjež okus.

Has

Na adresi Franje Račkoga 11 krajem prošle godine, bračni par kojeg čine Anton i Ana otvorio je restoran. Anton već 20 godina radi kao kuhar, a prije nego li su otvorili ovaj restoran, radio je na portugalskih Azorima, gdje je imao punu slobodu u kreiranju menija.

Zato je dobro znao što će uvrstiti jednog dana u svoj restoran: ovdje je ponuda a la carte, a svakodnevno u ponudi imaju mesne, riblje i vege tanjure. Kako i priliči svakom konkretnom restoranu danas,  sve što mogu rade sami – od umaka do kruha. Sami dime i ribu koju svakodnevno nabavljaju u ribarnici, a povrće, salate i samonikle biljke uzimaju jednog OPG-a u Bjelovaru.

Snogu

Snogu je već dobro poznata gastro adresa. Nakon Sarajeva i Dubrovnik, vlasnici su odlučili otvoriti i jedan wok bar u Zagrebu, i to u Radićevoj ulici 8. Svi znamo prednosti Woka:  brzo i jednostavno se možete spremiti zdrav i ukusan obrok, koristi se jako malo ulja, povrće zadrži svjež i hrskav ukus, dok meso ili morski plodovi ne upiju velike količine ulja. Za razliku od većine ostalih fast foodova, u Street Wok Bar SNOGU možete “s nogu” pojesti nešto super ukusno, ali i zdravo.

Pappar bistro i bar

Ovaj bar i bistro otvoren u lipnju, smješten je kod Bundeka, u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana, na broju 13. Ovdje možete doći na doručak, ručak i na večeru. Za doručak možete isprobati klasičan omlet, razne tosteve ali i Roast Beef sendvič, da biste za ručak i večeru mogli birati s menija par dnevnih jela i à la carte menija, a zajednički nazivnik je da su jela  lagana, bazirana na ribi i mesu, s posebnim naglaskom na domaćoj priči. Svakako vrijedi isprobati.

Bros pizzeria

Kraj godine je bio jako primamljiv svima za otvaranje novih lokacija po gradu pa je tako među njima i Bros pizzeria na Trešnjevci, Trakošćanska ulica 28, s ponudom od 17 pizza, čije se cijene kreću od od 42 kune za marinaru do 78 kuna za pizzu s bresaolom. od kojih su sve napoletana i pečene su u krušnoj peći.

No ako niste iz nekog neobičnog razloga ljubitelj pizza, Bros u ponudi ima i salate  (caprese, s inćunima, s pancetom i tunom), nekoliko sendviča, plate narezaka te deserte poput tiramisua.

Soi fusion

Znamo da se Soi Fusion otvorio sredinom prošle godine, ali nismo ga mogli propustiti staviti na listu preporuka. Soi Fusion Bar prvi je samostalni projekt chefa Vida Nikolića koji je prošle godine otvorio azijski ulični bar u centru Poreča i postavio zadarski restoran Maguro. Od ponude svakako isprobajte Edamame hummus, tonkotsu ramen, kung pao ili kao desert Sticky Toffee; ali bilo što s menija neće vas nimalo razočarati, baš suprotno.

Dodajmo tome da ga je Plava Kamenica nazvala “najoriginalnijim (i najzabavnijim) azijskim restoranom ikad otvorenim u Hrvatskoj” i zaista više nemate razloga odgađati posjet ovom azijskom baru smještenim unutar Swanky Mint hostela na adresi Ilica 50.

Market

U Gundulićevoj 13, otvoren je bistro koji bi vam se vrlo lako mogao naći u popodnevnom, ali i večernjem rasporedu s obzirom na ponudu. Kako se vlasnicima činilo da je u Zagrebu “velika rupa u ponudi između fancy i nefancy restorana”, htjeli su napraviti cjenovno prihvatljivo mjesto s iznimno kvalitetnom ponudom hrane, za isto ili manje novaca.

Kako su se zapravo proslavili svojom adventskom, nagrađivanom kućicom,  “T&aT” gdje su nudili tramezzine i street sarmu, a naziv se odnosio na “Tradition with a Twist” filozofiju, u “Marketu” se drže istog recepta. Ovdje možete pojesti klasična hrvatska jela koja se često pripremaju kod kuće kao što su sarma, gregada i pašticada, ali kod njih dolaze s malim pomakom. Recimo, pileći paprikaš serviraju s tagliatellama, a s pašticadom dolaze njoki bez jaja servirani s batatom i komoračem. Možemo reći da je “Market” zapravo Croatian fusion restoran, prepoznatljiva jela s twistom.