Umjetnice iz svih krajeva Hrvatske predstavit će svoje radove na izložbi One su tu koja će se po treći put realizirati u Vinkovcima i to simbolično 8. ožujka, na Međunarodni dan žena

Ova izložba, koja je u kratkom vremenu prešla s lokalne na nacionalnu razinu i ostvarila velik odaziv umjetnica diljem Hrvatske, ove će se godine održati u najstarijem sakralnom spomeniku u Vinkovcima, prostoru crkve Sv. Ilije na Meraji koja je danas poznata kao Galerija fotografije Meraja. Činom izlaska iz klasičnog galerijskog prostora doprinosi se osnaživanju alternativnog i suvremenog pristupa kulturi i umjetnosti. Vlatka Škoro potpisuje predgovor izložbe, a vizualni postav, kao i prethodnih godina, potpisuju Iva Muškić i Ana Čolaković.

one su tu
Mare Šuljak/ Derma, akril na platnu, 2020.

Velik broj domaćih umjetnica

Izložba One su tu iznimno je značajna za kulturnu scenu jer potiče stvaralaštvo i vidljivost žena umjetnica koje su aktivne i svojim djelovanjem doprinose razvijanju svijesti o važnosti položaja žena u kulturi i umjetnosti. Na izložbi će se ove godine tako predstaviti autorice Tonka Špoljar, Iva-Matija Bitanga, Diana Mataković, Petra Šabić, Dajana Radoš, Maja Pajtak, Tea Teodorović, Celestina Vičević, Minja Mitrović, Doria Valković, Linda Golik Horvat, Mia Nikolašević, Ivana Ognjanovac, Mare Šuljak i Matea Šiprak. One će se pridružiti popisu preko stotinu imena koja je ovaj projekt u samo nekoliko godina predstavio javnosti, a koja su postala značajna imena domaće vizualne scene.

“Cilj izložbe je učiniti vidljivim umjetnost žena koje su uvijek prisutne, ali ipak nedovoljno vidljive te osvijestiti njihovu ulogu u suvremenom umjetničkom životu”, Lana Skender, dr. sc.

Mjesec dana ženske umjetnosti

U sklopu projekta dodjeljuje se simbolična novčana Nagrada žirija i Nagrada publike koje su potvrda o kvaliteti i poticaj umjetnicama za daljnje stvaralaštvo. Osim što se ovom izložbom predstavljaju različita imena domaće vizualne scene, u projekt su na različite načine uključene umjetnice i u ostalim sastavnicama bitnim za realizaciju kvalitetnog  programa, što primjerice uključuje postav izložbe, oblikovanje kataloga, glazbenu točku, fotografiranje postava ili promotivni video.

one su tu
Ivana Ožetski/ Silnice i formacije, drvorez – grafički otisak, 2020.

Svečano otvorenje ovogodišnje izložbe bit će u utorak, 8. ožujka u 18 sati. Izložba će biti otvorena do 8. travnja utorkom, srijedom i četvrtkom od 18-20 sati i subotom od 10-12 sati, a moguć je i dodatni termin uz najavu za grupne posjete. Ako ste u prilici, svakako preporučujemo da podržite i posjetite!

one su tu

Foto: Facebook One su tu

Naslovna fotografija: Filipa Valenčić, Sunce i sol, digitalni kolaž