Svake godine se povodom Međunarodnog dana žena diljem Hrvatske organiziraju izložbe posvećene ženama bilo u vidu tematskih ili povijesnih izložbi ili pak okupljanjem suvremenih umjetnica pozvanih da se predstave svojim recentnim radovima.

Ena Janković – Hodale su

U moru ovogodišnjih izložbi povodom 8. marta svakako se istaknula izložba “One su tu”  koja se otvara na Međunarodni dan žena u nedjelju 8. ožujka 2020. s početkom u 18 sati u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima. Iako ova galerija njeguje tradiciju obilježavanja Međunarodnog dana žena organizacijom grupne izložbe od 2017. godine, proteklih godina su na izložbama bile predstavljene umjetnice iz Vukovarsko-srijemske županije, dok je ove godine po prvi put organiziran javni natječaj na koji su se mogle javiti umjetnice iz Hrvatske, regije i Europske unije. Na natječaj se odazvao velik broj autorica, njih ukupno 111 od kojih je stručni žiri u sastavu Lana Skender, Iva Muškić i Ana Čolaković odabrao ukupno 53 autorice koje će se predstaviti na izložbi.

Linda Golik Horvat – Tenebroso

U natječaju organizatori ističu “kako je cilj izložbe učiniti vidljivim umjetnost žena koje su uvijek prisutne, ali ipak nedovoljno vidljive u kulturnom životu grada te osvijestiti njihovu ulogu u suvremenom umjetničkom životu. Iako su žene u umjetnosti sveprisutne i prije XX. stoljeća, najviše kao objekti koji odražavaju ideale ljepote i nagone strasti, pojavljuju se najčešće u  ulozi modela ili muze u umjetnikovom životu. Sve do druge polovice XX. stoljeća njihova pojava na umjetničkoj sceni može se smatrati izoliranim slučajevima. Stjecanjem prava na rad i prava glasa ostvarile su važnu funkciju u društvu, ali je umjetnički rad i dalje stigmatiziran kao nedovoljno ozbiljan i nedorastao suvremenim problemima. Povijest umjetnosti pisana je iz muškog pogleda i ženska umjetnost je stavljena na marginu postojanja bez priznavanja stvarnog značaja njihovog rada. Unatoč feminizmu svijet iz ženskih očiju i dalje je nedovoljno značajan da privuče suvremenu kritiku i dobije stručnu valorizaciju rada“.

 

Na izložbi sudjeluju: Ivana Barišić Tomšić, Mirela Blažević, Suzana Bota, Nika Botić, Karla Čurčinski, Marina Ćorić, Valentina Damjanović, Doris Despot, Ana Dragić, Katarina Fabijanić Čačić, Martina Fabijanović, Linda Golik Horvat, Nikolina Gregačević, Valentina Grubačević, Josipa Henizelman, Martina Ištvan, Ena Janković, Vanda Jurković, Tihana Karlović, Ivana Keser, Ana Kolega, Marija Kondres, Jasmina Krajačić, Marina Krištofić, Viktorija Križanović, Antonia Magdić, Antonia Maričević, Božica Dea Matasić, Ivona Matoušek, Sanja Merc, Tina Mihaljević, Lucija Mitar, Ivana Mrčela, Ivana Ognjanovac, Ivana  Ožetski, Lucia Pavlišinova, Ana Pichler Schmidt, Irena Podvorac, Tara Beata Racz, Dajana Radoš, Milica Reinhart Tešankić, Jasmina Runje, Mateja Rusak, Martina Rzounek, Josipa Stojanović, Iva Šarić, Mare Šuljak, Alenka Tominac, Angela Turkalj, Ana Uzelac, Roberta Vilić, Slađana Zubić, Nevena Živić.

Alenka Tominac – Čežnja

Kako bi vam dodatno približili izložbu iz predgovora autorice Lane Skender izdvajamo: umjetnice koje sudjeluju na ovoj izložbi nemaju zajednički stil, temu ili pristup koji bi na estetskoj razini povezao žensku umjetnost u zasebni entitet s vlastitim diskursom. Cilj je prikazati da su žene u umjetnosti ravnopravni subjekti koji egzistiraju na umjetničkoj sceni, te ukazujući na široke raspone interesa prema različitim temama, formama i tehnologijama izrade one sasvim ravnopravno mogu stati uz bok, i tehnološki i misaono, uz muške umjetnike.

Mirela Blažević – Figura u košulji na pruge

Upravo ovo je razlog zašto biste trebali sutra doći u Vinkovce na izložbu, podržati i upoznati ukupno 53 autorice koje su kvalitetom svojih radova zaslužile predstavljanje na ovogodišnjoj izložbi “One su tu”. Posjetitelji će na izložbi moći razgledati preko 80 radova umjetnica različitih generacija i iz različitih dijelova Hrvatske koje su se predstavile kiparskim, slikarskim, grafičkim, fotografskim djelima te multimedijalnim radovima i instalacijama. Izložbu je organizirala Ana Čolaković, likovni postav izložbe potpisuju Ana Čolaković i Iva Muškić, a svakako treba istaknuti kako je za odlične vizuale i naziv izložbe zaslužna Iva Muškić. Na otvorenju će glazbenu točku izvesti Petra Marković i Vedrana Vrtarić dok će se posjetiteljima obratiti ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić, Ana Uzelac u ime Lane Skender, organizatorica izložbe Ana Čolaković i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji će i otvoriti izložbu. Kako bismo vas dodatno ponukali da dođete na otvorenje dijelimo ekskluzivne fotografije s postavljanja izložbe, a za ostatak morat ćete osobno doći!

Izložba ostaje otvorena mjesec dana, javite nam kako vam se sviđa!