Ukrajina je zemlja prepuna sjajnih modnih dizajnera i brendova. Već smo pisali o Gasanovi, The Coatu i Cultnakedu, a sad smo otkrili još jedan odličan ukrajinski održivi brend.

Riječ je o OMELII, ukrajinskom re-dizajn brendu iz Kijeva, osnovanom 2020. godine. Ekološki osviješten brend iza kojeg stoji dizajner Kostiantyn Omelia bavi se prenamjenom starih košulja.

OMELIA reciklira vintage i stock košulje te na taj način ne zagađuju planet prekomjernim proizvodnim otpadom i daju odjeći drugi život. Misija brenda je pokazati ljepotu u svojoj raznolikosti.  Cvjetne aplikacije od recikliranih vintage pamučnih košulja predstavljene su u najnovijoj kolekciji brenda koja se zove “Live for Beauty” i inspirirana je estetikom umjetnog cvijeća koje simbolizira prolaznost i smisao  života.

Za ovu kolekciju, dizajner brenda Kostiantyn Omelia nabavio je rabljene pamučne košulje i dodao ručno izrađene jednobojne 3D cvjetne aplikacije. Kolekcija sadrži nekoliko recikliranih komada: hlače, kratke hlače, topove i haljinu izrađene od ponovno prošivenih starih košulja. Boje kolekcije uključuju crnu, bijelu i svijetloplavu boju. Najistaknutiji predmet je kratka bijela košulja ukrašena s više od desetak vrsta cvijeća, koje simboliziraju inkluzivnost, čistoću i prolaznost. Komadi iz nove kolekcije su unisex i jako dobro pristaju i ženama i muškarcima, a kako i sam izajner kaže; ne dijeli ljude po spolu.

‘Gotovo svaki predmet u našoj kolekciji izrađen je od vintage košulja ili ostataka tkanina otkrivenih u second hand trgovinama. Iako ih se često zanemaruju, za mene označavaju početak nečeg novog. Naš proizvodni proces započinje jedinstvenom otopinom prelivenom preko pamuka, čineći ga robusnim i sa teksturom nalik papiru. Zatim izrežemo tkaninu, oblikujemo je i teksturiramo u cvijeće pomoću predložaka i vrućeg alata. Konačno, cvjetne aplikacije pažljivo su ušivene na odjevne predmete prema skici, često osigurane s do četiri pričvršćivača”, – objašnjava Kostiantyn.

Ako ste se i vi zaljubili u komade brenda, možete ih nabaviti na službenom webshopu. Košulje možete kupiti već ukrašene, a cijene se kreću od stotinjak eura, ili možete nabaviti same cvjetne dekoracije (dođu 52 eura) te ih prišiti na komade koje već posjedujete.

Foto: Omelia