Guliver/Thinkstock

Kofein je stimulans koji potiče središnji živčani sustav, srce i vjerojatno centar koji kontrolira krvni tlak, a sve to igra važnu ulogu u pomaganju i tijelu i umu da trenira bolje – objasnila je Heidi Skolnik, sportska nutricionistica za CNN

Kava također povećava otpuštanje “feel good” neurotransmitera poput dopamina koji utječe na raspoloženje i receptore boli tijekom vježbanja. U prijevodu, to znači da ćete, ako popijete kavu prije treninga, više ćete uživati u vježbanju. Novo istraživanje pokazalo je upravo to – da se kava prije treninga zapravo preporučuje. Osim što se lakše i bolje vježba, oni koji su je pili prije i nakon treninga pojeli bi 72 kalorije manje u danu i lakše su podnosili glad.

Kad je idealno popiti kavu?

Budući da se brzo apsorbira nakon unošenja, od 15 do 45 minuta, svoj vrhunac utjecaja na tijelo dostiže između 30 i 75 minute. Zato je idealno popiti šalicu kave sat vremena prije vježbanja ako trenirate ujutro, objasnila je Skolnik. No uz kavu je potrebno piti i vodu kako bi tijelo bilo dovoljno hidratizirano.

Ako trenirate navečer…

Možete popiti malo kave ako vam trening počinje u 19 sati. No ako odlazite vježbati kasnije, bolje preskočite svoj kofeinski fiks, smatra Skolnik. Nemojte žrtvovati san za kavu, jer kofein ostaje u organizmu četiri do šest sati nakon konzumacije. To je individualno i kod nekoga večernja kava neće izazvati nikakav učinak, dok netko drugi neće moći zaspati poprilično dugo.

Kava ima i svoje dostojne zamjene

Ako vježbate navečer i svejedno želite svoj kofeinski fiks, možete izabrati hladnu kavu. One obično imaju manje kofeina. Čajevi ga također sadrže manje.

Koliko nam je potrebno kave dnevno?

Većini ljudi je dovoljno 250 do 300 mg kofeina na dan da bi se poboljšala njihova izvedba na treningu. S kavom nikako ne treba pretjerivati, jer može izazvati laksativan učinak ali i dehidraciju. Koliko ste dehidrirani najlakše ćete znati prema boji svog urina. Što je tamniji, to ste dehidriraniji i potrebno vam je više vode.