Otkrijte kako vas cilj od 10 000 koraka dnevno, ova jednostavna dnevna aktivnost, može mentalno i fizički promijeniti.

Hodanje od 10.000 koraka dnevno, što je jednako hodanju od oko 7,5 kilometara, već je neko vrijeme glavni zdravstveni cilj. (Zabavna činjenica: ovaj se broj pojavio kao dio marketinške kampanje za izradu pedometra uoči Olimpijskih igara u Tokiju 1964. i postao je široko prihvaćeni kriterij za dnevno brojanje koraka.) Prosječna osoba hoda mnogo manje – 3000 do 4000 koraka dnevno. Postoje neki dokazi da povećanje broja koraka dnevno može imati neočekivane koristi. Ovo su neki od njih.

Poboljšano raspoloženje i rad mozga

Bavljenje bilo kojim oblikom tjelesne aktivnosti uzrokuje oslobađanje endorfina, kemikalija koje vam mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti stres i tjeskobu. Prema meta-analizi iz 2022. objavljenoj u Journal of Clinical Medicine, 10 000 koraka na otvorenom u prirodi može značajno poboljšati mentalno zdravlje i ublažiti simptome depresije i tjeskobe. Osim toga, studija iz 2023. objavljena u časopisu Alzheimer’s Disease Reports sugerira da redovito hodanje može poboljšati kognitivne funkcije i pamćenje. 10 000 koraka dnevno pomoći će vam da se osjećate usredotočenije, budnije i sretnije. To će dovesti do smanjenog osjećaja fizičke napetosti i pogodovati mentalnom i fizičkom zdravlju.

Bolja mobilnost

Hodanje od 10.000 koraka dnevno može pozitivno utjecati na zdravlje vaših zglobova. Kada se krećete, vaše tijelo oslobađa sinovijalnu tekućinu koja djeluje poput motornog ulja, podmazuje vaše zglobove i omogućuje im glatko kretanje, prema studiji iz 2019. objavljenoj u International Journal of Molecular Sciences. Osim toga, studija iz 2021. pokazala je da redovito hodanje pomaže povećati tjelesnu izvedbu i smanjiti bol u zglobu koljena kod ljudi s artritisom. Ako već imate bolove u zglobovima, redovita tjelovježba koja ne opterećuje zglobove, poput hodanja, može pomoći u ublažavanju bolova i dugoročno spriječiti probleme povezane sa zglobovima.

Hodanje je prirodno ljudsko kretanje koje poboljšava zdravlje zglobova bez izlaganja tjelovježbi visokog intenziteta. Vježbe poput trčanja, s druge strane, mogu pogoršati probleme sa zglobovima koje imate. Hodanje pomaže povećati cirkulaciju krvi i tekućine u zglobovima, održavajući vaše vezivno tkivo zdravim i omogućujući dobro kretanje. Iako može biti primamljivo preskočiti trening ako vas bole zglobovi, hodanje zapravo može biti korisno. Kada se ne krećete dovoljno, mišići, tetive i ligamenti mogu postati slabi ili zategnuti na određenim područjima, osobito ako puno sjedite.

Zdrav gubitak težine

Iako brzo hodanje možda nije tako intenzivno kao vježbe visokog intenziteta poput trčanja, ono je učinkovit način za povećanje potrošnje kalorija i podržavanje ciljeva gubitka težine, zajedno s drugim naporima pod nadzorom liječnika. Prema studiji iz 2018. objavljenoj u časopisu Obesity, hodanje od 10 000 koraka dnevno povezano je s gubitkom težine. Osim toga, to je vježba koja ne opterećuje zglobove, što je čini dostupnom svim razinama tjelesne spremnosti. Ubrzava otkucaje srca i aktivira mišiće poput kvadricepsa, gluteusa, listova i tetiva koljena, pomažući u sagorijevanju kalorija i jačanju donjeg dijela tijela. Dodavanjem hodanja u svoj dan, možda ćete otkriti da se održavanje zdrave tjelesne težine ili mršavljenje događa prirodno, a da to uopće ne primijetite.

Brži oporavak

Studija objavljena 2018. u časopisu Sports Medicine otkrila je da hodanje nakon intenzivnog vježbanja ili treninga s utezima može pridonijeti bržem oporavku. Također će povećati dotok krvi u mišiće, pomažući u sprječavanju ukočenosti mišića i omogućujući vašem tijelu brži oporavak. Aktivni oporavak je ležerniji trening koji uključuje pokrete koji neće biti naporni i neće dodatno oštetiti vaše mišiće ili zglobove. Takav trening neće zahtijevati puno truda niti hranjivih tvari. 10 000 koraka dnevno može poboljšati vaš oporavak. To znači da je manja vjerojatnost da ćete dobiti upalu mišića i bolje ćete napredovati tijekom sljedećeg treninga. Aktivni oporavak pomaže poboljšati cjelokupni proces oporavka stimulirajući protok krvi koji dostavlja hranjive tvari u tkiva koja ih najviše trebaju.

Dnevni cilj od 10 000 koraka ima mnoge prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. Na primjer, može doprinijeti zdravom mršavljenju, boljem zdravlju zglobova, boljem raspoloženju i radu mozga te pomoći u oporavku. Osim toga, hodanje je vježba s malim opterećenjem koja je dostupna većini ljudi. Ako tražite učinkovit način za poboljšanje svoje kondicije i cjelokupnog zdravlja, zavežite tenisice i počnite koračati!

Foto: Pexels, Unsplash