Od 21. do 23. travnja u Kinu Kinoteka, Dokukinu KIC i Zelenoj akciji održat će se 9. Okolišni festival. Ove godine fokus je na filmskom programu koji se bavi temom klimatske krize i društvenih pokreta, a ulaz na program i sav sadržaj je besplatan!

Znakovito, ovogodišnje izdanje festivala koje organizira Aktivistička grupa Zelene akcije, pada na datume oko Dana planeta Zemlje. Festival će upravo kroz filmove gledatelje upoznati s različitim aspektima jednog od najvećih izazova današnjice s kojim se kao civilizacija suočavamo. Zaštita okoliša sveobuhvatna je tema i može joj se pristupiti iz raznih kutova, a ove godine organizatori ovog festivala odlučili su predstaviti filmski program s jednim zajedničkim nazivnikom – klimatskom krizom i društvenim pokretima.

Od eksperimentalnih do dokumentarnih filmova

Festival će započeti hrvatskim dugometražnim eksperimentalnim filmom Nulti krajolik, koji će gledateljice i gledatelje, u maniri opservacijskog filma, prenijeti u specifični kontekst malog mjesta na Jadranu okruženog masivnom industrijom. Ostatak glavnog dugometražnog programa uključuje poznati francuski film Jednom kad znaš…, koji na poetičan i intiman način istražuje dubine globalne krize i naše osobne reakcije na nju. Na programu su i filmovi Greta i Buntovnik koji će publiku upoznati s inicijatorima dvaju globalnih pokreta za klimatsku pravdu koji su mobilizirali milijune ljudi diljem svijeta.

Ostatak filmskog programa donosi pregršt zanimljivih naslova. Film Energija smo mi prikazat će nepokolebljivo srčane zajednice koje su postale energetske zadruge i sada ploče put energetske tranzicije, proizvodeći vlastitu energiju iz obnovljivih izvora. Film Ostani sigurno, progovori javno! približit će aktivističke priče iz naše regije te ono s čime se braniteljice i branitelji okoliša susreću u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Na zadnji dan festivala, prikazat će se Čarobnjakov šešir, legendarni hrvatski klasik za djecu, a film Mit o recikliranju prikazat će stvarne dosege prakse recikliranja. Festival će se zatvoriti uz hrvatski eksperimentalni film Horizont koji objedinjuje sve prethodno spomenute klimatske i okolišne teme u jednu impresivnu kontemplaciju naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Popratni program

Dodatni sadržaj festivala, između ostalog, uključuje glazbeno otvorenje s Martinom Ladikom i tri diskusije na aktualne teme poput potencijala razvoja energetskih zadruga u Hrvatskoj, građanskog otpora na primjeru pokreta Extinction Rebellion te organizacije masovnih prosvjeda prema uzoru na aktiviste i grupe koje su bile u koordinaciji Ekološkog ustanka iz Srbije. Iz programa se izdvaja i jedan umjetnički performans koji će se dogoditi baš na Dan planeta Zemlje. U petak će se u 16:30 u Maksimiru održati predstava Na jezeru, u kojoj autorica Iva Korbar ekspresivnim fizičkim teatrom traga za odgovorima o prirodi i ljubavi. Za kraj, organizatori su za najmlađe pripremili dvije radionice pod nazivima Kako na zero waste način proslaviti rođendan? i Tajni lanci i mreže vodenih staništa, a namijenjene su djeci od šest do deset godina.

Cjekupni program i raspored te obrazac za prijavu na radionice mogu se pronaći na službenoj web stranici festivala. Vidimo se!

 

Foto: PR