Od 16. do 24. srpnja Pula će ponovno postati filmsko središte, a osim u Areni, Kinu Valli, INK-u i na Kaštelu, projekcije se ove godine održavaju i na – Brijunima! Prikazivat će se filmski klasici, ali i posebne projekcije te premijere najboljih radova hrvatske i svjetske recentne filmske produkcije. Evo što sve možemo očekivati!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pula Film Festival (@pulafilmfest)

Legendarna djela filmske umjetnosti

Program Filmski klasici donosi devet izvrsnih naslova čije će se projekcije održati na četiri lokacije. Kao posveta prošle godine preminulom glumcu Žarku Potočnjaku, u kinu Valli publiku očekuje projekcija filmskog uratka Prah, jednog od tri dijela poznatog omnibusa Karneval, anđeo i prah Antuna Vrdoljaka, kao i kriminalistička drama Zdravka Velimirovića Dan četrnaesti, nominirana za Zlatnu palmu 1961. godine. Mnoge će posebno razveseliti projekcija pulskog laureata iz 1958. godine, drame H-8 Nikole Tanhofera, a publika će imati priliku vidjeti i talijanski film Pasqualino Ljepotan redateljice Line Wertmüller, prve žene nominirane za Oscara i to upravo za ovaj film.

U INK-u ovaj program uključuje film Fantom Durmitora redatelja Kurta Breinessa i Hansa Natgea iz 1933. godine, koji daje zanimljiv osvrt na susret slavenske i germanske kulture. Na Kaštelu će se održati dvije projekcije. Prva je njemački nijemi dokumentarni film iz 1927. godine pod nazivom Berlin: Simfonija velegrada redatelja Waltera Ruttmanna, a uživo će ga glazbeno popratiti mladi hrvatski jazz kvartet Chui. Na Kaštelu se očekuje i projekcija poznatog filma Philippea de Broca Čovjek iz Rija u kojem je glavnu ulogu odigrao nedavno preminuli Jean Paul Belmondo. Ove godine projekcije filmskih klasika održavaju se i na Brijunima, pa će posjetitelji u magičnoj atmosferi moći gledati Tko pjeva zlo ne misli, kultnu komediju Kreše Golika.

Čovjek iz Rija

Posebne projekcije

Program Posebne projekcije ove godine donosi još 16 naslova domaće i strane produkcije koji će se prikazivati na pet različitih lokacija. Na Brijunima će se u sklopu ovog programa gledati hrvatska premijera Grada prokletih, povijesna noir triler drama koju je režirao austrijski redatelj Stefan Ruzowitzky, predsjednik Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Njegovo ranije ostvarenje, drama Nasljednici iz 1998. godine, koja ga je lansirala među najbolje europske redatelje, prikazivat će se u sklopu posebnih projekcija u Kinu Valli.

U Areni će se održati hrvatska premijera britanske biografske drame Belfast koju je režirao slavni Kenneth Branagh. Film je osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima, ali i filmsku nagradu Oscar za najbolji originalni scenarij. Osim već spomenutih Nasljednika, u Kinu Valli se u sklopu Posebnih projekcija očekuje još pet naslova. Za početak, tu je Ennio, dokumentarni film Giuseppea Tornatorrea, osvajača nagrade za najbolji dokumentarni film na Venecijanskom filmskom festivalu. Riječ je o hrvatskoj premijeri biografskog dokumentarca o legendarnom skladatelju Enniju Morriconeu. Bit će prikazana i talijansko-belgijska pustolovna drama Čudaci na slobodi Gabriellea Mainettija, višestrukog laureata prošlogodišnje Venecije i velikog hita na kino blagajnama. Hrvatsku premijeru imat će i film Slijepac koji nije htio gledati Titanic, finska dramedija redatelja Teemua Nikkija, koja je osvojila srca publike u Veneciji. U sjećanje na pulske laureate prikazat će se film Tu, drama Zrinka Ogreste, koja je 2003. godine osvojila Zlatne arene za najbolji film i glavnu mušku ulogu. Publiku očekuje i svjetska premijera bosansko-hercegovačkog trilera Praznik praznine Jasmina Durakovića sa Senadom Bašićem u glavnoj ulozi.

Kaštel

Na Kaštelu će se prikazati hrvatska premijeru dansko-nizozemskog horora Ne govori zlo danskog redatelja Christiana Tafdrupa koji je svoju svjetsku premijeru imao na Sundance film festivalu. Radi se o jednom od najatraktivnijih filmova na festivalu, a ne preporuča se mlađima od 18 godina.

U Istarskom narodnom kazalištu održat će se čak sedam posebnih projekcija filmova od kojih su tri hrvatske, a jedna svjetska premijera, ona hrvatske nezavisne glazbene komedije Yunaci rocka redatelja Davida Petrovića. Radi se o adaptiranoj kazališnoj predstavi napravljenoj s minimalnim budžetom, a prikazat će se i Djeca sa CNN-a, niskobudžetna hrvatsko-bosanskohercegovačka koprodukcija u režiji Aide Bukvić te hrvatska premijera filma Švedsko srce moje majke bosanskohercegovačkog redatelja Adisa Bakrača. Svoje hrvatske premijere imat će i slovenska humorna drama Orkestar redatelja Matevža Luzara i Pucnji u Marseillesu, srbijanska povijesna drama redatelja Gordana Matića. U INK-u će se gledati i film redateljice Andree Štake pod naslovom Gospođica, nastao u švicarsko-njemačko-bosanskohercegovačkoj produkciji. Za ovaj film je Marija Škaričić, članica Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, osvojila i Srce Sarajeva za najbolju glumicu.

Kako do ulaznica?

Osim projekcija u Areni, sve projekcije u programu Filmski klasici i Posebne projekcije su besplatne, a nakon mnogih projekcija uslijedit će i razgovori s autorima. Detaljni raspored svih projekcija može se pronaći na službenoj web stranici, a sve informacije u vezi prodaje ulaznica mogu se dobiti putem elektroničke pošte na ulaznice@pulafilmfestival.hr . Cijena ulaznica za pojedinačne filmske večeri u Areni iznosi 25 kuna, a cijena kompleta ulaznica za sve večeri u Areni iznosi 150 kuna. Studenti, umirovljenici i višečlane obitelji isključivo na info-punktu ostvaruju povoljnije uvjete za kupovinu ulaznica. Vidimo se!

 

Foto: PR