Posjetitelji 14. Festivala mediteranskog filma Split koji se otvara 17. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice, imat će priliku među prvima vidjeti ponajbolje od aktualne mediteranske kinematografije na velikom platnu.

Upravo je kinematografija Mediterana bila izrazito produktivna u godini koja je za cijelu filmsku industriju bila izazovna, pa je pred publikom deset podjednako zanimljivih naslova i jedan od najjačih programa u povijesti FMFS-a – ističe Alen Munitić, direktor ove manifestacije u sklopu koje će se prikazati naslovi iz osamnaest zemalja. 

Maraton od čak deset hrvatskih dugometražnih premijera otvara nagrađivani turski film “Još jedan dah” – a koliko je FMFS iščekivan među publikom dovoljno govori vijest organizatora da su ulaznice za film već rasprodane!

Stoga, ukoliko ćete se naći u Splitu u periodu do 26. lipnja, odnosno do posljednjeg dana Festivala, svakako svoje ulaznice osigurajte na vrijeme – poglavito jer je njihov broj ograničen sukladno epidemiološkim preporukama. 

A kako bismo vam pomogli pri nimalo lakom odabiru filmova, pitali smo Kristinu Tešiju, novinarku u kulturi (community radio KLFM i Kulturpunkt) koja na Festivalu mediteranskog filma Split i Kinu mediteran ima ulogu moderatorice razgovora s redateljima, da nam izdvoji svojih top 5 igranih dugometražnih filmova.

Nadamo se da će se neki od sljedećih naslova naći i na vašoj listi:

Mala mama / Petite Maman (Céline Sciamma)

Film francuske redateljice Céline Sciamma (Portret djevojke koja izgara) izdvaja se iz ovogodišnje konkurencije stranog dugog metra na nekoliko razina, ali prije svega u zaokretu od društveno i politički relevantnih tema prema intimnoj, obiteljskoj priči. Petite Maman tako u svega 70ak minuta trajanja nalikuje na epizodu brojnih dječjih uspomena koje svi nosimo sa sobom kroz život i za koje nismo sigurni koliko odgovaraju stvarnosti, a koliko su plod mašte. Gabrielle i Joséphine Sanz u glavnim ulogama uvode nas u dječji svijet prepun fantastike koji otvara mogućnosti međugeneracijske bliskosti i dijaloga nesputanog prostorno-vremenskom uvjetovanošću. 

Bez kajanja / Do Not Hesitate (Shariff Korver)

Grčko – nizozemska koprodukcija pod redateljskom palicom Shariffa Korvera na FMFS donosi priču o mladim vojnicima na mirovnoj vojnoj misiji koji su prisiljeni čuvati pokvareno vozilo vojnog konvoja i čekati pomoć. Neprijateljski, pustinjski okoliš, nepovjerljivo lokalno stanovništvo i strah od nevidljive i neopipljive opasnosti rezultiraju tenzijama koje, zahvaljujući iznimno hrabrim redateljskim odlukama, grade kulisu za prikaz ratnih trauma u nastajanju. Izvrsne glumačke izvedbe Joesa Brauersa i Omara Alwana  ne dopuštaju ravnodušnost kod gledatelja i suočavaju nas sa svim nijansama posljedica koje čak i mirovne misije ostavljaju na pojedinca, njegovo mentalno zdravlje i život ispred njega.

200 metara / 200 Meters (Ameen Nayfeh)

Palestinski film koji otvara prozor u svijet obilježen svakodnevnim sukobima, opresijom i opetovanim oduzimanjima sloboda. Triler, obiteljska drama, film ceste… 200 Meters donosi napetu priču koja odiše autentičnošću i uključuje različite poglede na situaciju o kojoj svi čitamo i slušamo posljednjih mjeseci. Dugometražni debi Ameena Nayfeha snimljen u svega dvadesetak dana na više od trideset autentičnih lokacija priča priču o Mustafi (Ali Suliman) kroz napetu epizodu koja pokazuje sva ograničenja koja svakodnevni život u Palestini nosi sa sobom. 

Luzzu (Alex Camilieri)

Lista preporuka ne može proći bez jedinog (i općenito jednog od rijetkih) malteškog filma u ovogodišnjoj konkurenciji. Malteški smo krajolik gledali u brojnim filmovima hollywoodske produkcije, a sada imamo priliku zaviriti u mikrosvijet malteških ribara u priči o pojedincu i njegovoj rastrganosti između tradicije i potrebe za prihvaćanjem „novih pravila igre“ u ovoj djelatnosti. Nagrađen nagradom žirija za najbolju glumu na Sundanceu, Luzzu fokus stavlja na mladog ribara Jesmarka (u izvrsnoj izvedbi naturščika Jesmarka Sciclune) i njegovu priču koja, iako snažno lokalno obojena, uspijeva prijeći granice Malte i koja će zasigurno rezonirati i s hrvatskom publikom.

Noć kraljeva / La nuit des rois (Philippe Lacôte)

Smještena u zloglasni zatvor La Maca (Obala Bjelokosti) i u vremenski okvir tek jedne noći, Noć kraljeva prati mladog zatvorenika, pridošlicu u jedini zatvor na svijetu kojim vlada zatvorenik, a koji je primoran  sudjelovati u zatvorskom običaju i zabavljati zatvorenike pričanjem priče te na taj način sačuvati vlastiti život. Noć kraljeva nije još jedan zatvorski film u nizu; ovaj film tematizira umijeće „storytelling“-a i isprepliće ga sa zapadnoafričkom tradicijom tzv. griota, pojedinaca koji su vješti u pričanju priča koje prate elementi plesa, poezije, glume i glazbe. Potaknut obiteljskim uspomenama vezanima uz ovaj zatvor, Lacôte ovaj hipermaskulini mikrokozmos isprepleće s poznatim elementima Šeherezade i Shakespearovih drama i pred publiku postavlja vizualno i narativno primamljivu priču koja se odmiče od svih očekivanih elemenata jednog zatvorskog filma. 

Osim Ljetnog kina Bačvice, druga open air festivalska lokacija je kultni plato ispred Doma mladih, gdje će se prikazivati najbolje od međunarodnog kratkog filma – poput dobitnika Zlatne palme u Cannesu, egipatski “I Am Afraid to Forget Your Face” ili francuski “Dustin” nagrađen u Torontu.

U okviru popularnog programa kratkometražnih filmova “Ješke”, čeka vas raznolika selekcija “kratkiša” – od animiranih “The Raft” Marka Meštrovića” i “Sve te senzacije u mom trbuhu” Marka Dješke, tri igrana filma “Glasovna poruka” Josipa Sunka, “U šumi” Sare Grgurić i “Angina Pectoris” Filipa Mojzeša, do četiri dokumentarna kratka filma.

Više informacija o ovogodišnjem programu, kao i ulaznice za projekcije – možete pronaći na www.fmfs.hr

Bacite ješku na FMFS i uživajte u jedinstvenoj atmosferi ovog festivala koji je postao zaštitni znak lipnja u Splitu. 

 

Fotografije: Glorija Lizde / Maja Prgomet / FMFS

Dizajn vizuala FMFS 2021.: Karlo Kazinoti