Multimedijalna i interdisciplinarna umjetnica Maja Rožman na izložbu u Galeriji “Josip Račić” prvi će put izložiti dvadesetak slika – ulja i akrila na platnu manjih dimenzija – iz ciklusa Slike s odmora

Dok ćete možda i posjetiti ovu izložbu kako biste prizvali val godišnjeg odmora ili nostalgije za vremenima kada ste mislili da ste najbolji na plaži jer imate najveći flamingos od sve djece, ova zanimljiva i priznata umjetnica “Slikama s odmora” propituje predrasude o značenju odmora i opuštanja.

Radovi ovoga zanimljivoga ciklusa mogu se svaki istovremeno promatrati kao pojava, ali i ideja, a umjetnica istražuje širi pojam slike u kontekstu vizualne kulture.

Spomenuti ciklus nastao je između 2019. i 2021., a izveden je u maniri svojevrsnog pop-realizma koji propituje predrasude o umjetnikovu radu kao odmoru, maljanju i relaksaciji, ne uvažavajući, primjerice, činjenicu da je u svaku sliku od ideje do realizacije uloženo 40 sati rada, te da je umjetničko stvaranje rad.

Udvojenim pop – efektom na slikama se pojavljuju predmeti poput knjige, plutajućeg koluta u obliku flaminga, šarenih japanki, torbe za plažu, ljetnog šešira… koje prema anketi većina ljudi povezuju uz godišnji odmor i ljetovanje na moru. Tim vizualnim inventarom umjetnica propituje delirijski konzumerizam, kao i predvidljivost i uobičajenost navika ljudske vrste u cjelini.

Autorica poprilično zasićenom estetizacijom propituje i ikonografiju kiča potenciranog namjerom kojom ironizira potrošačko društvo i dogovorni odnos prema umjetnosti. Foto-predmeti naslikani su poput polaroid fotografija koje prikazuju suprotnosti između umjetničke stvarnosti i površne percepcije umjetnikova rada kao kontinuiranog, nikad završena, beskrajna odmora.

Maja Rožman diplomirala je 2006. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2003. do danas ostvarila je 23 samostalne izložbe te sudjelovala na preko 100 skupnih žiriranih izložbi natječajnog i pozivnog karaktera u zemlji i inozemstvu. Djela su joj uvrštena u više domaćih i međunarodnih muzejsko-galerijskih i kolekcionarskih zbirki, a za svoj je rad primila više priznanja i nagrada. Boravila je na brojnim renomiranim umjetničko-rezidencijalnim programima diljem Europe.

Izložbu je moguće razgledati od 13. srpnja do 21. kolovoza u Galeriji “Račić” (margaretska 3, Zagreb), a više detalja pronađite ovdje.

 

Foto: PR