Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odbacio je tužbu koja je osporavala pristup piluli za pobačaj – mifepristonu, čime će se omogućiti slanje pilula pacijenticama bez potrebe za osobnim dolaskom k liječniku.

Tužbu su podnijeli liječnici protivnici pobačaja i anti-abortivne grupe, tvrdeći da FDA nije dovoljno regulirala mifepriston. No sud je presudio da oni nemaju pravnu osnovu za tužbu.

Sudac Brett Kavanaugh napisao je mišljenje u ime jednoglasnog suda, zaključivši da liječnici i anti-abortivne skupine nemaju pravnu osnovu za tužbu. 

“Prepoznajemo da su mnogi građani, uključujući i liječnike, zabrinuti i da se protive onima koji koriste mifepriston i podržavaju pobačaj. No nemaju pravnu osnovu za tužbu samo zato što je drugima dopušteno sudjelovati u određenim aktivnostima.”

Mifepriston je lijek koji se koristi u kombinaciji s misoprostolom za prekid trudnoće do desetog tjedna. Lijek blokira hormon progesteron, dok misoprostol uzrokuje kontrakcije maternice. Na ovaj se način provodi gotovo dvije trećine svih pobačaja u SAD-u.

Farmaceutska industrija i zagovornici reproduktivnih prava pozdravili su ovu odluku. Jednako tako, proizvođač mifepristona, tvrtka Danco, izrazila je zadovoljstvo presudom, ističući da ova odluka “štiti pristup lijeku koji se već desetljećima sigurno koristi”.

S druge strane, konzervativna pravna grupa Alliance Defending Freedom izrazila je razočaranje presudom, napominjući da bi pravna borba mogla biti nastavljena. Anti-abortivna ginekologinja Ingrid Skop također je kritizirala FDA, navodeći da su njihove odluke bile neodgovorne.

Presuda Vrhovnog suda dolazi u vrijeme kad mnoge konzervativne države pokušavaju uvesti stroga ograničenja na pobačaj. Nakon što je presedan Roe v. Wade ukinut prošle godine, mnoge države pooštrile su zakone, što je povećalo potražnju za medicinskim pobačajima. Pravna borba oko mifepristona vjerojatno će se nastaviti, osobito s obzirom na to da su republikanske države već najavile moguće daljnje pravne tužbe.

Foto: Unsplash