Amalfijska obala je destinacija koja se, ako je već niste posjetili, zasigurno nalazi na vašoj travel listi. Smještena u regiji Kampanija, jugozapadno od Napulja, proteže se duž južne strane Sorentinskog poluotoka i pruža nevjerojatne poglede na prirodne ljepote mediteranske Italije, a sačinjena je od više gradića – glavno naselje na obali je Salerno, a ostala su Vietri sul Mare, Cetara, Maiori, Tramonti, Minori, Ravello, Scala, Atrani, Amalfi, Conca dei Marini, Furore, Praiano i Positano.

Slikoviti gradići u liticama, impresivna panorama i arhitektura samo su dio onoga u čemu možete uživati na Amalfijskoj obali, a sada je to lakše nego ikad. Amalfijska obala već će ove godine u srpnju otvoriti zračnu luku s komercijalnim letovima. Naime, do obale ste do sada mogli doći jedino preko Napulja te se onda transportirati na neki od načina, međutim, nakon godina čekanja, konačno se otvara Salerno Costa d’Amalfi zračna luka, koja je napravljena još 1926., ali je bila korištena u vojne svrhe te kao privatna zračna luka. Prve komercijalne letove najavljuju već ovog ljeta, a s obzirom na to da se zračna luka treba dodatno proširiti, pretpostavka je da će do kraja 2027. biti izgrađen novi putnički terminal, dok će kompletni radovi biti gotovi u narednim godinama.

Iako će se zračni promet prema Amalfijskoj obali fazno razvijati te letovi još uvijek nisu dostupni iz svih djelova Europe, nama je ova informacija dovoljno dobra motivacija da već sad krenemo razmišljati o ljetnim mjesecima na ovoj romantičnoj talijanskoj destinaciji, a iako vjerujemo da ste već upoznati s detaljima Amalfijske obale – u nastavku ipak izdvojili nekoliko zanimljivih atrakcija i znamenitosti koje se isplati posjetiti!

Za početak, jeste li znali da je prema drevnoj priči obala dobila ime po nimfi Amalfi u koju se zaljubio rimski bog Herkul? Naime, nakon Amalfine smrti, Herkul ju je želio pokopati na najljepšem mjestu na svijetu te je za to odabrao upravo ovaj dio Italije. No, osim ljepote od koje zastaje dah, ovo područje dom je brojnih povijesnih spomenika, crkvi i vila koje datiraju iz različitih povijesnih razdoblja, od srednjeg vijeka pa do renesanse i baroka. Upravo je spoj prirodnih ljepota i bogatog kulturnog nasljeđa savršena kombinacija koja je Amalfijsku obalu učinila toliko popularnom i privlačnom jer nudi sve što od putovanja i odmora želimo, a to je prepoznao i UNESCO, pod čijom se zaštitom spomenuto područje nalazi.

Blic šalabahter što posjetiti na Amalfijskoj obali

  • Katedrala Sv. Andrije

Ova impozantna katedrala, smještena u srcu Amalfija, poznata je po fascinantnoj arhitekturi koja kombinira elemente arapsko-normanske, bizantske, gotičke i barokne umjetnosti. Stepenice vode do glavnog ulaza, a unutrašnjost krije vrijedna umjetnička djela.

  • Sentiero degli Dei

Jedna od najpoznatijih planinarskih staza na Amalfijskoj obali pruža nezaboravne poglede na obalu – od Agerole do Positana, kroz mediteransku vegetaciju i stare vinograde. Stoga, volite li nešto aktivniji odmor, s ovom opcijom nećete pogriješiti.

  • Vila Rufolo

Ova povijesna vila, poznata po svojim prekrasnim visećim vrtovima, nudi spektakularne poglede na obalu. Vila Rufolo bila je inspiracija  Richardu Wagnera dok je komponirao dio svoje operne tetralogije “Prsten Nibelunga”.

  • Fiordo di Furore

Furore, često opisan kao “skriveni dragulj” Amalfijske obale, poznat je po dramatičnom fjordu i slikovitom ribarskom selu uz stjenovitu obalu – zbilja predivna vizura koja će vam zasigurno ostati u sjećanju.

  • Torre dello Ziro

Ovaj povijesni toranj između Amalfija i Atranija nudi jedinstvenu pješačku stazu s nevjerojatnim pogledom na obalu. Torre dello Ziro povezana je s intrigantnom poviješću i legendom o ljubavnoj priči između Giovannija Baccija i Joan Sforze.

  • Plaža Marina Grande

Ova živahna plaža je srce Positana, najpopularnijeg gradića na obali. Marina Grande idealno je mjesto za sunčanje, plivanje i uživanje u lokalnoj atmosferi – naravno, na poznatim ležaljkama uz nezaboravan pogled na pučinu. Međutim, iako je to slučaj duž cijele obale, Positano je posebno poznat po nesnosnim gužvama, kako na ulicama tako i u prometu. Stoga se, ovisno o periodu godine kada putujete, naoružajte strpljenjem.

  • Vrtovi Principessa di Piemonte

Ovi vrtovi nude jedan od najljepših pogleda na obalu, idealni su za šetnje i odmor uz fotografiranje prekrasnih pejzaža koje će ostati kao vječna uspomena.

  • Grotta dello Smeraldo

Ova prirodna špilja poznata je po smaragdnoj boji vode koja proizlazi iz igre svjetlosti unutar špilje. Može se posjetiti brodom ili stepenicama s ceste te je prirodna atrakcija koju ne smijete zaobići.

  • Ceramica di Vietri

Gradić Vietri sul Mare poznat je po keramici i nudi brojne trgovine i radionice gdje možete vidjeti tradicionalne tehnike izrade keramike te kupiti unikatne suvenire koji će vaš dom upotpuniti na prvi način ili pak poslužiti kao divan poklon dragim ljudima.

Foto: Unsplash