Klimatski aktivisti ovih su dana na njujorškom trgu Union Square otkrili gigantski digitalni sat postavljen na značajno vrijeme – 7 godina, 102 dana i 12 sati.

Glavna poruka ove ekološke instalacije odnosno ozbiljnog upozorenja jest skrenuti pozornost na činjenicu koliko nam je malo vremena preostalo do trenutka kada će temperature kritično porasti u cijelome svijetu, naravno kao posljedica ispuštanja spojeva ugljika u atmosferu. Tako će za nešto više od 7 godina temperature biti za 1.5 Celzijevih stupnjeva više nego u doba predindustrijske revolucije. Ujedinjeni narodi već neko vrijeme upozoravaju da ako pređemo taj prag od 1.5. Celzijev stupanj, možemo se pozdraviti u potpunosti s koraljnim grebenima i Arktičkim morem. Pariški sporazum je potpisan još 2015. godine o smanjivanju ugljikovih emisija, no i dalje postoji potreba za ovakvim upozorenjima. Drugim riječima, nemamo puno vremena i potrebno je djelovati odmah.

Digitalna instalacija inače nosi naziv Climate clock i okuplja znanstvenike, umjetnike i aktiviste u projektu osvještavanja i djelovanja kroz različite akcije. Sličan karbonski sat postavljen je prošle godine u Berlinu dok je u planu postaviti ih i u ostalim svjetskim gradovima. Idući na redu je Pariz 2021. godine.

Također, prošle je godine ručna verzija digitalnog sata napravljena i za Gretu Thunberg koji joj je uručen prije njezinog famoznog govora u UN-u.

 

Foto: Guliver, climateclock.world