Ozbiljne oseke posljednjih dana ugrožavaju razine 150 venecijanskih kanala, blokiraju vodene taksije i gondole te otežavaju rad gradskih hitnih službi koje se oslanjaju na ambulantne čamce.

Dok meteorološki stručnjaci kažu da iznimno niski vodotoci nisu izravna posljedica suše koja je pogodila regiju u posljednjih nekoliko mjeseci, nedostatak kiše pogoršao je situaciju s plimom, pri čemu se ne očekuje porast razine kanala barem do utorka, prema prognostičkom centru Centro Maree.

Italija se – kao i druge europske zemlje – suočava s novim krugom teške suše nakon što je opasno suho ljeto dovelo do nacionalnog izvanrednog stanja. Najveća talijanska rijeka Po i jezera, uključujući jezero Como, imale su neobično niske razine vode, prema ekološkoj udruzi Legambiente. Mjerenja plime i oseke u Veneciji prošlog su vikenda bila više od pola metra ispod normalne razine, a neka su mjesta bila potpuno nedostupna plovilima, uključujući ambulantne čamce, i to nekoliko sati. Venecija je poznatija po svojim ponekad štetnim visokim plimama, koje su posljednjih godina postale učestalije. Najgori plimni val u više od 50 godina dogodio se 2019., prouzročivši procijenjenu štetu od milijardu eura. Grad je nakon toga započeo radove na svom MOSE projektu protiv poplava, za koji se očekuje da će biti dovršen do kraja 2023.