Parlament Novog Zelanda odobrio je zakon koji će osigurati tri dana plaćenog dopusta nakon pobačaja ili mrtvorođene djece, bez potrebe korištenja bolovanja

“Nacrt zakona ponudit će ženama i njihovim partnerima vremena da se pomire s gubitkom, a da ne moraju iskoristiti bolovanje”, izjavila je zastupnica u parlamentu Ginny Andersen, javlja Reuters. “Njihova tuga nije bolest, ona je gubitak. A za gubitak treba vremena.”

Andersen, članica vladajuće Laburističke stranke, pokrenula je prijedlog zakona. Rekla je da je svaka četvrta žena na Novom Zelandu pobacila. “Donošenje ovog zakona pokazuje da je Novi Zeland ponovno predvodnik progresivnog i suosjećajnog zakonodavstva”, izjavila je Andersen. Osim Novog Zelanda, jedina država koja pruža ovaj tip dopusta je Indija, koja ženama omogućuje šest tjedana odmora nakon pobačaja, javlja CNN.

Oko 10-20 % poznatih trudnoća završava pobačajem, prema klinici Mayo – većina se događa prije 12. tjedna trudnoće. Podaci svjedoče i da je oko 1 na 100 trudnoća u 20 tjedana ili kasnije pod rizikom da dijete bude mrtvorođeno.

Iako mnogi pohvaljuju novi zakon, pojedini smatraju da nova politika zemlje nije dovoljna. “Dobijemo trodnevni plaćeni dopust, možda sahranimo bebu, a onda se vratimo na posao i nastavljamo dalje – i što onda? Ostaje sve na nama”, rekla je edukatorica koja se bavi slučajevima gubitka djeteta, Vicki Culling za The New York Times. “Ovaj je zakon za slavlje”, dodala je, “ali želim da se nastavlja poticati praksa suosjećanja i da se nastavljaju istraživati potrebe ovih obitelji.”

Foto: Getty Images