Jesen nam osim promjena u prognozi te povratka u rutinu svakodnevice donosi i novu sezonu kulturnih događanja. Ako je suditi prema dosadašnjim najavama, očekuje nas bogati kazališni program, zahvaljujući entuzijazmu i trudu brojnih aktera ove scene, unatoč pandemiji i specifičnim uvjetima djelovanja.

Nova sezona 2021./2022. nam uz standardni program donosi i nekoliko interesantnih premijera na kazališnim daskama diljem Hrvatske – od Zagreba preko Rijeke do Dubrovnika. U nastavku izdvajamo premijere predstava kojima se izrazito veselimo.

Hrvatski kralj samopomoći
Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb

I u novoj kazališnoj sezoni, zagrebački Kerempuh nam donosi predstavu koja se bavi aktualnom društvenom problematikom. Predstava “Hrvatski kralj samopomoći”, mlade dramatičarke Dine Vukelić u režiji Krešimira Dolenčića, distopijska je satira naše pretjerane, svim nedaćama, samoćom i pandemijom pogođene svakodnevice. Radnja se odvija u bliskoj budućnosti, a predstava nam donosi spoj satire, komedije, distopije pa i melodrame s raskošnom glumačkom postavom predvođenom Borkom Perićem u naslovnoj ulozi.

Premijera je zakazana za početak listopada, a detaljan kazališni program pronađite ovdje.

Čarobnjak iz Oza
Zagrebačko kazalište mladih

Redateljica Saša Broz na pozornicu ZKM-a donosi iščekivanu kazališnu prilagodbu klasika “Čarobnjak iz Oza”, koja će nas 120 godina od originalne objave ovog romana smjestiti u 2020. godinu i ispričati priču o Dorothy i njenoj družini iz današnje perspektive. Srž priče je Dorothyno putovanje kroz carstvo Oz i neobičan trio neprilagođenih koji joj se na tom putu pridružuje, a samo putovanje je puno važnije od odredišta. “Odredište će se, naime, u ovoj priči ispuhati poput velika balona. Jer što ili tko je na kraju taj veliki Oz? On je šareni artikl, prazno obećanje, dobra reklama, političar u predizbornoj kampanji, nečiji ispolirani profil na Instagramu, krema za lice.” otkriva ideju ove predstave dramaturginja Nikolina Bogdanović.

Premijera je najavljena za 18. rujna, a glumačku predstavu predvodi Petra Svrtan. Detaljan program ZKM-a dostupan je ovdje.

Genijalna prijateljica / 64
HNK Zagreb

U predstavljanju programa Hrvatskog narodnog kazališta, ravnatelj Drame Ivica Buljan istaknuo je kako će fokus nove sezone biti stavljen na ženstvenom, feminističkom i raznolikom repertoaru koji će velikim djelom oblikovati umjetnice. Upravo je takva iščekivana kazališna prilagodba književnog klasika “Genijalna prijateljica” Elene Ferrante, koju režira Marina Pejanović. Predstava je najavljena za proteklu sezonu, ali je zbog epidemioloških razloga odgođena te ju s nestrpljenjem iščekujemo u novom programu. Također, u duhu najavljenog novog programa, premijernu izvedbu će sredinom listopada imati i predstava “64”, koja govori o temi umjetne oplodnje koja se tretira isključiva kao ženska. Autorica je Tena Štivičić, a za režiju je zaslužna Arija Rizvić.

I dok datum premijere predstave “Genijalna prijateljica” još uvijek nije poznat, najavljeno je kako će predstava “64” premijerno biti izvedena 14. listopada. Detaljan program pronađite ovdje.

Mala Frida
GK Žar ptica, Zagreb

Gradsko kazalište Žar ptica u novu sezonu ulazi u slavljeničkoj atmosferi, povodom proslave jubilarnog 40. rođendana. Stoga će program kazališta biti posvećen upravo toj obljetnici, a predstava “Mala Frida” autorskog dvojca Anice Tomić i Jelene Kovačić premijerni je naslov u njihovom repertoaru. Priča govori o djetinjstvu hrabre talentirane djevojčice Fride Kahlo, koja se unatoč bolesti i nedaćama izborila za vlastite snove.

Premijera je najavljena za sredinu listopada, a detaljan program dostupan je ovdje.

Pillowman (Čovjek-jastuk)
Gavella, Zagreb

Zagrebačka Gavella je protekle godine zbog posljedica potresa (privremeno) izgubila svoj dom u Frankopanskoj, no unatoč tome svoj bogati program predstavili su na lokacijama diljem Hrvatske i regije. Detalji programa još su u pripremi, no ono što je potvrđeno je kako će u novu sezonu ući premijerom iščekivane kazališne adaptacije nagrađivane drame “Pillowman” Martina McDonagha, u režiji Vanje Jovanovića. Predstava okuplja izuzetan glumački kvartet, kojeg čine Živko Anočić, Nikola Baće, Sven Šestak i Franjo Dijak.

Premijera se očekuje 17. rujna, a više detaljan pronađite ovdje.

Dan ubojstava u priči o Hamletu
Kazalište Marina Držića, Dubrovnik

S divnog juga stiže nam vijest o novoj predstavi na repertoaru Kazališta Marina Držića. Riječ je o premijeri predstave “Dan ubojstava u priči o Hamletu”, autorskom projektu Livije Pandur. Radnja u prvi plan stavlja četiri lica Shakespeareova Hamleta kroz prizmu obitelji i tragedije koja se događa kao rezultat rezultat pobune, u jednom danu, pri čemu snažno propitkuje srž fraze “biti ili ne biti”.

Premijera je potvrđena za 15. listopada, a svi detalji dostupni su ovdje.

232,778 °C
HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka

Temeljena na romanu “Fahrenheit 451” Raya Bradburyja, klasiku svjetske književnosti, nova predstava “232,778 °C” na repertoaru cijenjenog riječkog HNK donosi distopijsku priču koja tematizira spaljivanje prošlosti u korist što zdravije i ravnopravnije budućnosti. Za adaptaciju je zaslužan Ivan Penović, naš najistaknutiji dramski umjetnik nove generacije, koji put glavnog lika Guya Montaga plasira u sadašnjicu – vrijeme koje je definirano prijelaznim razdobljem čekanja, koje u korist tolerancije i transparentnosti prava počinje strahovati od raznolikosti, slobode odabira i prošlosti kojom se ne moramo nužno ponositi da bismo je ostavili u pamćenju.

Premijera je zakazana za 30. studeni, a više detalja pronađite ovdje.

Fotografije: Facebook