Obožavamo ručno rađene ukrasne i uporabne dizajnerske komade, a posebno nam je drago kada dolaze s domaće scene. Na našu sreću, sve je više takvih imena koja potvrđuju da na našim prostorima postoji veliki umjetnički potencijal. Jedan od novijih brendova s tog popisa je i NOH ceramics, čiji su nas proizvodi osvojili estetikom neopterećenom strogom formom i pravilima

S velikim veseljem možemo konstatirati da se u domaćim dizajnerskim krugovima dogodio svojevrstan boom, a to se posebice odnosi na keramičku sferu. Kreativna scena sve češće predstavlja nove brendove i proizvode, a mi ih jedva čekamo podržati i – smjestiti u svoje domove. Novo ime koje će vas zasigurno oduševiti svojim statement keramičkim komadima je NOH ceramics, a mi smo razgovarali s  osnivačicom ovog mladog brenda, Leom Latečki.

Kako je i kada NOH ceramics startao s radom?

NOH je nastao kao rezultat traženja posla, pandemije i viška vremena. Nakon što sam diplomirala, primarni fokus bio mi je pronaći posao i s vremenom je situacija postala nesnošljiva. Trebalo mi je nešto za razbibrigu, nešto da se maknem iz svoja četiri zida i odmorim oči od ekrana. Na instagramu sam sasvim slučajno vidjela da su u tijeku prijave za radionicu keramike u Planina studiju i odluka je pala u sekundi. Otišla sam, a sve ostalo je povijest. Iako sam kao djevojčica u osnovnoj školi radila s glinom, ovo ponovno upoznavanje bilo je nešto sasvim drugačije. Osjetila sam da ovaj put to neće biti samo par sati likovne kulture, već nešto što traje puno, puno duže.

Bacila sam se u ovu priču bez neke posebne pripreme i s vrlo malo znanja i iskustva. To mi nimalo ne priliči jer sam vječiti ziheraš, što god da radila. Učila sam prvenstveno na vlastitim greškama i skoro potpuno odbacila strah od nepoznatog. Postalo mi je zabavno riskirati, eksperimentirati i vidjeti što će se dogoditi i hoću li uopće na kraju biti zadovoljna svojim kreacijama.

Odakle inspiracija za zanimljive oblike i uzorke koji su nekako postali trademark brenda?

Inspiraciju crpim prvenstveno iz prirode. Volim organičke, nepravilne oblike i strukture. Međutim, inspirirana sam i svime što me okružuje. Glazba, film, moda i umjetnost općenito. Kada kreiram, inspirirana sam trenutkom. Par puta sam pokušala unaprijed skicirati neke oblike, ali shvatila sam da to nije najbolji način za mene. Najdraže mi je samo krenuti bez strogo definiranog cilja pa na kraju iznenaditi samu sebe. Krenem raditi vazu, pa onda shvatim da nekako ipak ima više potencijala postati svijećnjak. Kao inspiracija mi često posluži i jedna stara knjiga naslova Santa Fe Design koju sam kao klinka stalno proučavala, a inspiraciju za ime dugujem svojoj divnoj noni koja je nosila N.O.H. kao inicijale svoga imena.

Kako izgleda proces izrade NOH keramičkih komada?

Proces izrade je zahtjevan i dug. Započinje oblikovanjem gline u željeni oblik. Ja sve oblikujem rukama i kombiniram pinching i coil tehnike uz pokoju improviziranu tehniku pa što bude. Nakon oblikovanja, ovisno o veličini predmeta, glina se polako suši na sobnoj temperaturi najčešće između 7 i 14 dana. Zatim slijedi prvo biskvitno pečenje u posebnoj peći za keramiku koja postiže temperature preko 1000°C. Sljedeći korak je dekoracija glazurama i engobama koje najčešće nanosim kistom. Nakon toga slijedi sušenje pa drugo, glazurno pečenje. Gotov proizvod dobiva sjajni staklasti premaz koji ga čini nepropusnim za tekućine i samim time sigurnim za korištenje ako je u pitanju uporabni predmet poput šalice.

Kako bi opisala estetiku brenda?

Općenito u životu težim estetici koja spaja nespojivo i naglašava ljepotu nesavršenosti. Volim eksperimentirati s odjećom, šminkom, nakitom, pa isto tako i s – vlastitom keramikom. Često mi na pamet padaju razni oblici i kombinacije boja i uzoraka za koje na prvu pomislim da ne idu zajedno, ali onda si zadam zadatak da se uvjerim u suprotno. Obožavam izgled ručno izrađenih unikatnih dekoracija. Upravo su nepravilnosti te koje daju karakter unikatnom predmetu koji se izdvaja u moru savršeno industrijski izrađenih klonova. Iz tog razloga ne želim usko definirati što čini estetiku mojih radova prepoznatljivom, osim naglaska na konstantno eksperimentiranje s bojama, oblicima, strukturama i drugim materijalima.

Postoje li konkretni planovi za budućnost, što slijedi za NOH?

Kada sam se upuštala u ovu priču, nisam imala apsolutno nikakvih planova. Sve je teklo vrlo spontano i autentično. Nisam razmišljala o tome da će moj hobi uopće privući ikakav interes. Sve je krenulo zahvaljujući mojim prijateljima koji su me podržali i dijelili moje radove na društvenim mrežama od prvoga dana i na tome sam im neizmjerno zahvalna. Jedino što sada želim je nastaviti učiti i eksperimentirati te nastaviti suradnje s divnim ljudima koje sam imala prilike upoznati u cijelom ovom procesu. Voljela bih se okušati u kreiranju većih skulpturalnih oblika i uporabnih predmeta poput stolića za dnevni boravak. Otvorena sam i za bilo kakve kreativne suradnje pa ćemo vidjeti što će budućnost donijeti.

Gdje se mogu nabaviti ovi divni proizvodi?

Za bilo kakav upit u vezi proizvoda zainteresirani mi se mogu javiti putem Instagrama ili na nohceramics@gmail.com. Trenutno je nova kolekcija u procesu pečenja tako da će uskoro biti puno novih fotki!

 

Foto: NOH ceramics