Ovih dana puno se piše o njezi kože. Zašto? Jer ona nikad nije bila izazovnija.

I da imate najzahvalniju kožu na svijetu, kombinacija lockdowna – zatvorenih prostora i grijanja, maski za lice – znojenja lica i isušivanja te zimskim temperatura – pucanja kapilara i crvenila, sigurno je barem djelomično utjecala na nju. Osim što zima kao takva sa sobom donosi izazove u skin careu, osobito ako je vaša koža nježna, ovo su još neki dodatni izazovi. Pa kako se uhvatiti u koštac s njima?

Za početak, provjerite svoje skincare navike – kakve su? Uz to, poznajete li dovoljno dobru svoju kožu, kako se inače ponaša zimi, što joj je potrebno, koji skincare koraci i proizvodi. I na kraju, u kakvom je stanju trenutno, što primjećujete na njoj, ima li kakvih promjena. Bez dobre samoanalize ne možete ni znati odakle krenuti, a ako niste sigurni, uvijek se možete prepustiti stručnjacima.

Biologique Recherche Sérum T.E.W.L., 345 kn
Biologique Recherche Sérum T.E.W.L., 345 kn

Svakako je važno imati jutarnju i večernju skincare rutinu, ona je ono što će vašu kožu činiti sjajnom i zdravom. Naravno, u to ćete morati uračunati kako je tretirate cijele godine, ili godinama. Koliko je izlažete suncu, koristite li zaštitne faktore, kakav vam je lifestyle, pušite li i kako se hranite, krećete li se, koje suplimente uzimate. Izgled zdravog lica dolazi iznutra, a onda tek nastupa njega izvana. Za početak analizirajte svoju kožu lica trenutno, a onda se možete poslužiti  s nekim od ovih savjeta:

Koje proizvode koristite?

U smislu koristite li samo serum i kremu za lice, imate li omiljeni proizvod za eksfolijaciju, njegujete li kožu oko očiju, korisite li maske za lice. Jako je važno poznavati što stavljate na lice, koja su svojstva proizvoda, o koliko kvalitetnim proizvodima se radi. Dok će nekome odgovarati organski proizvodi, drugi će reagirati loše na njih i više će im odgovarati farmaceutska proizvodnja. Koliko koraka u skincareu imate, nedostaje li vam koji ili ih možda imate previše?

Vitamin C, retinol, hijaluron…

Ovo su samo neki od trendi sastojaka u današnjem beauty svijetu, ne pratiti ih lijepo. Svaki od njih svakako ima svoje benefite, no trebate li ih uvrstiti u svoju rutinu i koliko često je na vama. Svakako bi bilo dobro da koži pomognete s nekim od suplemenata u smislu skincarea, u obliku seruma, ampula ili maski. To će svakako utjecati na izgled vašeg lica.

Matinata re.water serum, 57 eura
Matinata re.water serum, 57 eura

Ispod nule

Kad temperature padnu većina nas se nosi s crvenilom, rozaceom, popucalim kapilarama. Zato nikako nemojte izlaziti iz kuće bez da zaštitite svoje lice. Serumom protiv popucalih kapilara, kremom koja smiruje crvenilo ili bilo kojim proizvodom koji njeguje vaše stanje. Nakon toga ne zaboravite na make up, odgovarajući puder koji neće štetiti vašoj koži, dapače, zaštitit će je. Uglavnom razmišljajte o tome koliko je lice izloženo i koje sve dijelove lica je potrebno zaštititi ili im pružiti dodatnu njegu.

Skintegra Hydra B hidratantna serumska emulzija, 109 kn
Skintegra Hydra B hidratantna serumska emulzija, 109 kn

Zatvoreni prostori

Većinu vremena ovaj mjesec provodimo u zatvorenim, grijanim prostorima koji itekako utječu na stanje kože. Zato već kod kuće svaki dan možete učiniti nešto za svoju kožu. Od uređaja za vlaženje prostora, odgovarajuće temperature, izbjegavanje tuširanja vrućom vodom, često prozračivanje prostora, mijenjanje posteljine i odgovarajuća posteljina. To su detalji s kojim atakođer utječete na svoje zdravlje i izgled.

Život po maskama

Borili se s aknama ili ne, maske koje ne dopušaju koži da diše svakako rade svoje. Ovih nekoliko savjeta pomoći će vam u tome da ne osjetite posljedice:

Obavezno, obavezno čistite lice svake večeri i jutra, na koji god način to odgovara vašem tipu kože.

Noću njegujte lice hidratantnim proizvodima.

Mijenjajte i perite svoje maske redovito, ako su pamučne. A iskorištenu masku nikako ne stavljajte ponovno na lice.

Kad ste kod kuće posvetite se skincareu – uživajte u omiljenoj njezi lica, maski ili laganom pilingu. Nanesite ulje za njegu (ako vam ono odgovara) i pustite licu da diše bez teškog make-upa. S ovim koracima brzo ćete i lako doći do proljeća i ostvariti lijep i njegovan ten neovisno o trenutnim beauty izazovima!