Dobro je poznato da se koža tijekom našeg života mijenja, od akni u pubertetu do intenzivne suhoće tijekom menopauze i svega između toga. Najbolji način kako možete njegovati svoju kožu, prema životnoj dekadi u kojoj se nalazite, jest da prilagodite životne navike, prehranu i beauty rutinu.

Za žene starije od 40 godina to se može odnositi na uključivanje nekoliko novih namirnica bogatih kolagenom u svoj svakodnevni jelovnik. Ta hrana može vam pomoći (baš kao i kreme bogate kolagenom) ojačati kolagen i elastin u koži. Vjerojatno znate da su ova proteinska vlakna zaslužna za zategnutu kožu i ten bez bez sitnih linija i bora. Kolagen je ujedno izvrstan i za zdravlje vaših kostiju i srca.

Hrana bogata kolagenom

Dakle, sljedeći put kad odete u drogeriju da biste se opskrbili proizvodima za njegu kože, nemojte zaboraviti svratiti i u dućan nabaviti namirnice bogate kolagenom koje imaju brojne dobrobiti za kožu.

Banane

Hrana koja pomlađuje

 

Ovo voće pomaže vašoj koži zablistati. Razlog se skriva u kaliju, mineralu koji stimulira zdrav protok krvi u vašoj koži. Banane su bogate i antioksidansima koji pomažu vašem tijelu neutralizirati slobodne radikale, toksične molekule koje ubrzavaju znakove starenja. Banane su također značajan izvor mangana koji potiče proizvodnju kolagena, proteina koji može spriječiti i smanjiti pojavu finih linija, bora i opuštenosti kože.

Slanutak

Hrana koja pomlađuje

 

Slanutak je mahunarka s obiljem komponenata koje podupiru produkciju kolagena – proteini, vitamini C i A i cink, da navedemo samo neke. Naime, izvrstan je izvor dvaju nutrijenata koji potiču produkciju kolagena: prolina i cinka. Prolin podržava stabilnost kolagena, dok cink usporava razgradnju kolagena.

Juha od goveđih kostiju

Hrana koja pomlađuje

 

Za one koji nisu vegani, mesna juha jedan je od najboljih izvora kolagena, posebice juha od goveđih i/ili svinjskih kostiju, koje su odličan izvor kolagena tipa I – one vrsta kolagena koja ima najvažniju ulogu u zdravlju kože, kose i noktiju.

Sardine

Hrana koja pomlađuje

 

Riblji se kolagen nalazi u kostima, koži i ljuskama ribe. Dakle, želite li iskoristiti sve dobrobiti ovih plodova mora, odaberite sitniju ribu koju ćete moći pojesti cijelu ili gotovo cijelu, kao što su primjerice srdele ili sardine.

Foto: iStock/Getty Images Plus, Getty Images