Uživanje u trenutku i udobnosti i biti zadovoljan s onime što imate, bez pretjerivanja – ovako ukratko možemo prevesti dvije skandinavske filozofije za kvalitetniji život. 

Kao da smo još jučer slušali o hyggeu i lagomu – dvjema poznatim švedskim lifestyle filozofijama i kako ih uključiti u život. Nitko nije očekivao pandemiju, nitko nije očekivao kako bi ova danska i švedska riječ mogle postati naša stvarnost. No, naposljetku ipak jesu. Hygge znači uživanje u trenutku, stvoriti ugodnu atmosferu, opustiti se sam ili u društvu, cijeniti ono što se zbiva oko vas. Lagom pak znači ‘taman’, dovoljno. Biti zadovoljan s dovoljno stvari, bez pretjerivanja u njima, u interijerima ili životu općenito. I zar nije ironično da su upravo ti skandinavski trendovi sada postali filozofija svakodnevnice?

Ako vas ova vremena još nisu uspjela zaustaviti i pomogla vam da posložite prioritete u životu, možda vas upravo potakne istraživanje hyggea i lagoma. Obje filozofije realno možete početi prakticirati odmah, a moglo bi vam ubrzo postati jako, jako drago. Hygge možete ostvariti tako da kreirate najljepše moguće okruženje kod kuće, što će uskoro postati još lakše jer ćete moći izvaditi svoju božićnu dekoraciju. Kreirajte omiljeni kutak za čitanje, ukrasite stol blagavaonice gdje ručate s obitelji i naučite se apsolutno uživati u atmosferi doma.

A lagom? Osim što ga možete prakticirati u interijeru, tako da se riješite viška stvari i ostavite samo one koje uljepšavaju vaš prostor i u kojima uistinu uživate, možete ga prakticirati i u filozofiji života. Lagom, kao što smo i napisali, znači ‘taman’, ni previše ni premalo, o čemu možete početi razmišljati i kada se radi o shoppingu, prehrani, financijama i još puno, puno toga.

Foto: Unsplash