Korisnici će plaćati 15 dolara za internet od 25 Mbps i 20 dolara za širokopojasni pristup preko 200 Mbps, a to je tek početak dugoročnih mjera

Guverner New Yorka Andrew Cuomo potpisao je zakon kojim se od svih pružatelja internetskih usluga (ISP-a) zahtijeva da nude širokopojasni internet za 15 dolara mjesečno korisnicima s niskim primanjima, izvještava Bloomberg. To će značajno smanjiti cijenu za preko 7 milijuna ljudi u 2,7 milijuna kućanstava koja ispunjavaju uvjete, jer je trenutačna prosječna mjesečna cijena u državi 50 dolara.

“Brzi internet važan je za naš svakodnevni život, a kako nastavljamo s ukidanjem lockdowna i prilagođavamo se novim normama koje je oblikovala pandemija, nužno je osigurati da svako kućanstvo ima pristup internetu”, rekao je guverner Cuomo. “Učenje na daljinu, rad na daljinu i telemedicina ne nestaju.”

“Ovaj program – prvi takve vrste u državi – osigurat će da se nijedan Njujorčanin neće morati odreći pouzdane kućne internetske usluge i da obrazovanje niti jednog djeteta neće trpjeti, neovisno o njihovoj ekonomskoj situaciji.”

Uz to, država je pokrenula web-stranicu koja stanovnicima pomaže pronaći jeftiniji internet u svome području. Cuomo je također najavio partnerstvo s bivšim izvršnim direktorom Googlea Ericom Schmidtom kako bi se omogućio besplatan internet za oko 50 000 učenika u ekonomski ugroženim školskim okruzima. 

New York će provesti i detaljnu studiju o dostupnosti, pouzdanosti i cijeni širokopojasne mreže u cijeloj državi i objaviti izvješće o svojim nalazima u roku od godinu dana. “Ta će studija mapirati kvalitetu – ne samo dostupnost – pokrivenosti. Ovo je dio napora da širokopojasnu mrežu učini dostupnom i pristupačnom za sve”, kaže se u priopćenju. 

A kako je kod nas kad je riječ o širokopojasnoj vezi i povoljnijem internetu? Prema podacima hrvatske Vlade, dosadašnji razvoj širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj nedovoljno je brz i nije rezultirao dostupnošću s dovoljno velikim brzinama, što našu zemlju prema Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije svrstava na porazno 25. mjesto od 27 država članica EU-a. Vlada je u ožujku donijela Nacionalni plan razvoja širokopojasnog pristupa za razdoblje od 2021. do 2027. koji je usklađen s ciljevima Europske Komisije za europsko gigabitno društvo i za 5G, kojima se potiče razvoj širokopojasnog pristupa i mreža vrlo velikog kapaciteta, a za njegovu provedbu Hrvatskoj treba 5,6 milijardi kuna. Rasprava o povoljnijim cijenama i internetu kao nužnosti za svaku osobu, vjerojatno će uslijediti tek nakon ovog koraka.

Foto: ian dooley / Unsplash