Ovog tjedna, točnije u srijedu navečer, božićna jelka kod njujorškog Rockefeller centra ponovno je zasvijetlila nakon skoro dvije godine pauze. Mnogi Njujorčani upravo ovaj trenutak smatraju simbolom zimskih blagdana.

Zadnji put to se dogodilo 2019. zbog čega je New York Times posebno naglasio ovogodišnji trenutak paljenja lampica najpoznatijeg božićnog drvca na svijetu. Znači li to da se sve polako vraća u normalu? Mnogi žele vjerovati da je tome tako.

Ovogodišnje stablo je 85-godišnja norveška smreka koja je visoka skoro 25 metara i teška gotovo 12 tona te potječe s farme u Elktonu u Marylandu. Ekipe su neprestano radile kako bi umotale stablo u više od 50.000 raznobojnih LED svjetala. Trodimenzionalna zvijezda na vrhu stabla koštala je oko 900 funti te ima 70 šiljaka prekrivenih s tri milijuna Swarovski kristala, a dizajnirao ju je arhitekt Daniel Libeskind. Dnevno vrijeme za gledanje bit će od 6 do 12 sati, a na Božić će drvce svijetliti 24 sata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The New York Times (@nytimes)

Dok se mnogi vesele doživljaju ovako raskošne božićne jelke, drugi su revoltirani činjenicom kako je i ove godine „stablo moralo dati svoj život“ zbog mjesec dana blagdanskog veselja. Za Njujorčane je to ipak višegodišnja božićna tradicija potekla od radničke klase. Naime, prvo božićno drvce ispred Rockefeller centra postavljeno je davne 1931. kada su se radnici udružili i vlastitim novcem kupili jelku. Muškarci su tada ukrasili jelku ručno izrađenim vijencima koje su izradile njihove obitelji. Od 1933. ovaj je trenutak postao tradicija koja traje još i danas.

Foto: www.rockefellercenter.com