Kathy Hochul postat će prva žena guvernerka New Yorka, nakon što je Andrew Cuomo podnio ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje

I dok je činjenica da je guverner New Yorka Andrew Cuomo podnio ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje i izrazito toksičnu atmosferu na poslu, s neprihvatljivim neukusnim ponašanjem prema ženama, dogodila se prava mala revolucija. Naime, upravo njega će zamijeniti Kathy Hochul, koja će time postati prva žena na tom položaju u povijesti New Yorka. 

Za samo dva tjedna, Hochul će preuzeti dužnost vrhunske političarke u četvrtoj najmnogoljudnijoj američkoj državi, nakon što je 62-godišnja centristička demokratkinja zadnjih 7 godina obnašala uglavnom ceremonijalnu ulogu viceguvernerke. 

No kako se prašina prestala podizati, brojni svjetski mediji odlučili su saznati sve o ženi koja će uskoro ispisati povijest. Kathy Hochul je iz obitelji željezara, diplomirala je na Sveučilištu Syracuse te završila pravo na Katoličkom sveučilištu u Americi. Ubrzo je počela raditi kao pomoćnica na Capitol Hillu i radila na lokalnim pozicijama prije nego što je izabrana u Kongres. 

Ono najvažnije, Hochul je tijekom svoje karijere bila zagovornica žena suočenih s obiteljskim i seksualnim nasiljem te je vodila kampanju “Enough” (“Dosta je bilo”) sada bivšeg guvernera Cuoma za borbu protiv seksualnog napada na fakultetima. Čak je osnovala i Kathleen Mary House, prijelazno utočište za žrtve obiteljskog nasilja.

Iako je izjavila kako nije bila svjesna navodnog ponašanja bivšeg guvernera te da mu nije bila bliska, prije desetak dana javno je stala uz zbor političara koji je osudio Andrewa Cuoma te rekla kako je njegova ostavka “ispravna stvar”, nazvavši njegovo ponašanje “odbojnim i nezakonitim”.

Obećala je da je spremna preuzeti vlast, no ono što najviše šokira, među obećanjima se našlo i to da se zavjetovala da njezin ured neće biti toksičan. Iako nam je tek vidjeti kako će Hochul upravljati New Yorkom, znamo da uz Alexandriju-Ocasio Cortez i Jacindu Ardern, koje pune medijske stupce zbog svog specifičnog političkog upravljanja, mnogi od nje očekuju jednake promjene. No, nije li žalosno da netko mora obećati da neće ured pretvoriti u toksičnu prostoriju nesigurnu za svoje radnike? Još jedna potvrda u kakvom svijetu živimo.

 

Foto: Drew Angerer/Getty Images