Ako priželjkujete ugodan odmor, izolaciju u čudesnoj prirodi te svakodnevni pogled na zalazak sunca na ušću rijeke, tada čitajte dalje jer smo svojevremeno pronašli baš takvo mjesto na samom jugu Hrvatske, u divnoj dolini Neretve, a sad vas s razlogom podsjećamo na njega

Zagrepčanka Sanja Britt Jusić stanovnica je Londona preko dvadeset godina. Već dugi niz godina bavi se osmišljavanjem originalnih evenata u britanskoj prijestolnici pri čemu je organizirala koncerte i nekih od hrvatskih glazbenika tamo. U event industriji našla se neposredno nakon dolaska u London te 1998. godine kada je svoje prvo poslovno iskustvo brusila kao “intern” u medijskoj tvrtki Boba Geldofa, u to vrijeme jednoj od poznatijih u event industriji. Lista klijenata kao što su Madonna, Microsoft i BBC zapisana je u njezin CV, a i organizacija 50. rođendana Boba Geldofa priuštila joj je iskustvo učenja od najboljih, kako sama priznaje. Do marketinške menadžerice napredovala je vrlo brzo u kompaniji Ignite Group, specijaliziranoj za luksuzne barove i članske klubove u prestižnim londonskim četvrtima Chelsea i Kensington.

Ako vam kažemo da je imala bliske susrete i s britanskim prinčevima, u Londonu, ali i na Hvaru, bit će vam jasno koliko je životni i profesionalni put u vibrantnoj europskoj prijestolnici za Sanju bio uzbudljiv. Vjerojatno najpoznatiji event koncept pod imenom House of Noir osmislila je prije osam godina, a i danas se za taj događaj, na koji se ulazi samo s pozivnicom, traži upravo pozivnica više.

Ova ju je poslovna dinamika potaknula na ideju kako bi ipak bilo lijepo, s vremena na vremena, smiriti se i pobjeći daleko od svega. I tada je odlučila potražiti mjesto za smiraj baš u Hrvatskoj te ga je pronašla na samom jugu Hrvatske, u selu Lovorje, u dolini Neretve. I nastala je Nera Etwa.

Kako mi je sama otkrila: “Kuća je zapravo pronašla mene i to je bila sudbina. Područje oko Neretve nosi predivnu energiju, a baš to sam poželjela podijeliti sa svim budućim gostima koji će posjetiti Nera Etwa House. Ovo je definitivno lokacija za ljude koji vole prirodu, osamu ili preferiraju aktivan turizam s definitivno netipičnom ponudom na koju smo navikli na Jadranskoj obali. Meni osobno odgovara blizina Dubrovnika i Mostara jer svaki od tih gradića nudi nešto posebno a opet različito pri čemu mikroklima doline Neretve pruža nevjerojatno raskošnu prirodu.”

U takvom jednom čudesnom zelenom autohtonom okruženju smjestila se Sanjina kuća za odmor i relaksaciju. Onaj najljepši dio, osim prirode, jest i originalno uređenje koje potpisuje sama Sanja.

Komade namještaja sam skupljala godinama i to je jedan od najzanimljivijih dijelova uređenja. Puno putujem, obožavam uređenje interijera i egzotične antikvitete, a usudila bih se reći da sam kolekcionar. Snažno vjerujem da je okolina odnosno dom odraz naše duše. Volim se okružiti stvarima koje me inspiriraju ili podsjećaju na neku anegdotu. To je osjećaj koji sam htjela prenijeti na buduće goste kuće. Ponosna sam da nemam niti jedan komad namještaja iz nekog proizvodnog lanca već sam željela stvoriti prostor poput galerije, gdje će svaki predmet dobiti na vrijednosti kroz godine, a svaka soba ili drugi dio kuće iznenadit će vas te vam ispričati neku drugu priču.

Željela sam da boravak u kući bude iskustvo samo po sebi, a ne samo funkcionalan prostor. Mahnito sam hodala po aukcijama u Londonu, gledala po oglasima na sve strane, transportirala iz Maroka, Indije, Šri Lanke, Francuske, Grčke, Izraela, Španjolske. Neke stvari sam kupila prije čak desetak godina koji su napokon našli svoje istinsko mjesto.

Tako ćete u Sanjinoj kući pronaći veliki tirkizni drveni okvir za vrata težak preko 140 kg iz 18. stoljeća koji je stigao iz indijskog Kašmira, zatim stara vrata i dva aluminijska pladnja iz Maroka koje je upotrijebila za uzglavlje kreveta u dvije sobe, dva prekrasna antikna kabineta, također iz Indije. Umjesto pločica koristila je dekorativni beton te je iznimno ponosna na kamene umivaonike i mat crne pipe i tuševe.

Zbog čega je idealno baš sada odmoriti i napuniti baterije u kući na jugu, pitam ju. Trenutno smo svi malo pažljiviji što se tiče kretanja i druženja zbog trenutne zdravstvene situacije. Očito je da je porastao interes za kućama koje su malo izoliranije i s dovoljno vanjskog prostora da se može uživati bez da se ide igdje predaleko. Nera Etwa House upravo to i pruža. Na neki način vidimo i trend ponovnog vraćanja zemlji; svi nešto sade, imaju vrtove po balkonima i to povezivanje sa zemljom vjerujem da će se zadržati. Mi imamo vrt koji su gosti dobrodošli koristiti i ukoliko žele mogu se i njime baviti.

Zanimljivo mi je da su moji prvi gosti bili iz Francuske, oduševili su se kada sam ih pitala kako bi im bilo da zalijevaju vrt. S uzbuđenjem su rekli da se ne trebam brinuti da će im to biti užitak. Možda je stvarno vrijeme za neke druge stvari. Možda je za njih odmor upravo to – mir, priroda, čupkanje korova, branje povrća, zalijevanje vrta. Sporiji tempo i dječja bezbrižnost. Doticaj sa zemljom i prirodom. Mislim da nam ništa drugo ne može više napuniti baterije od toga.

Više o kući Nera Etwa House, pronađite ovdje.

Foto: Sanjin Kaštelan