Od 9. rujna do 1. listopada 2021. u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva možete pogledati izložbu renomiranog grafičkog dizajnera Mirka Ilića koja daje pregled njegovog rada sredinom 1970-ih do danas – remiksiranih kao pripovijest o 20. i 21. stoljeću.

Impresivnu profesionalnu karijeru Marka Ilića teško je opisati u kratkim crtama. Ovaj nagrađivani dizajner, art direktor, ilustrator za brojne novine i magazine – od Poleta ili Starta do Time Magazinea, Wall Street Journala i New York Timesa, ujedno je i suautor više knjiga o dizajnu te predavač, a njegovi radovi zastupljeni su i u zbirkama kultne MoMA-e u New Yorku.

Koncept izložbe oslanja se na komunikacijsku snagu Ilićevog vizualnog izričaja koji vješto artikulira problematiku nekih od najkompleksnijih društvenih i političkih tema ili događaja koji su obilježili naše živote. 

Kako ističe Marko Golub, autor koncepcije i kustos izložbe, okupljeni radovi ne predstavljaju sveobuhvatnu retrospektivu već “remiks” odabranih fragmenata Ilićevog rada koji se prožimaju u nekoliko međusobno isprepletenih narativnih linija – novinske i magazinske naslovnice, ilustracije, plakate i stripove – a koji zajedno čine “panoramu proteklih 120 godina sagledanih kroz prizmu jednog iznimnog autorskog opusa.”

Postav izložbe tako konfrontira radove koji su eksplicitno politički i oni koji na prvi pogled to nisu, izolirajući ih od konteksta u kojem su objavljeni te njihove prijašnje propagandne funkcije kao “britkih čitanja društvene stvarnosti i tumačenja kompleksnih znanstvenih i filozofskih spoznaja, drama globalnih konflikata i intimnih drama, slika mržnje i zla te empatije i ljubavi.”

Izložba “Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta” u HDD galeriji zapravo je pilot verzija prilagođena malom izložbenom prostoru i predviđena za daljnju evoluciju, a za njene vizualne akcente zaslužan je Dejan Kršić, grafički dizajner kojeg smo vam predstavili u okviru teksta o izložbi NEP / Nova Evropa: “Station to Station”.

Stoga, ako želite saznati kako izgleda Ilićeva vizualna interpretacija društveno-političkih previranja novije povijesti, zaključno s pandemijom koronavirusa na koju je odgovorio svojevrsnim povratkom mediju stripa, svakako posjetite ovu odličnu izložbu – a s njegovim profesionalnom radom i razvojem detaljnije ćete se moći upoznati u nadolazećem tiskanom izdanju časopisa Grazia u kojem donosimo intervju s ovim genijalnim dizajnerom. 

Foto: HDD / Mirko Ilić