Film pokazuje kako je industrija profitirala od Spearsinih uspjeha, kao i od njezinih neuspjeha, stvarajući narativ koji je njima pogodovao, a nju nepovratno ušutkavao 

Posljednje dvije godine pristižu dokumentarci o poznatim zvijezdama (Paris Hilton, Ariana Grande, Selena Gomez, Taylor Swift, pa i Justin Bieber) koji prikazuju naličje zvjezdane prašine i osobne borbe ovih prepoznatljivih imena koje skoro uvijek gledamo nasmijane i spremne za bljeskove fotoaparata. No najnoviji dokumentarac, onaj o pop-senzaciji Britney Spears, prikazuju jednu potpuno novu i mračnu stranu njezinog života, gdje pokazuje kako je izgubila pravo na vlastitu slobodu i postala predmet podsmijeha medija i javnosti.

‘’Navedi nešto što što je Britney Spears izgubila’’ postavlja zagonetku voditelj Family Feuda, popularne američke kvizaške TV emisije, gdje se natjecatelji bore što prije pritisnuti poveliki crveni gumb kako bi prvi ponudili odgovor na pitanje. ‘’Muža!’’, vikne jedan natjecatelj. ‘’Kosu!’’, vikne natjecateljica. ‘’Razum!’’, uzvikuje treći natjecatelj trijumfalno, uz zvuk točnog odgovora. Ovo je samo jedan od primjera kako su se u javnosti šalili sa živčanim slomom koji je Britney Spears proživjela pred budnim okom papparazza, kada se ošišala na ćelavo i pokušavala pobjeći od gomile koja je znala da će dobro ulovljena fotka donijeti honorar dostatan za sljedećih godinu dana. Upravo se ovakvi incidenti spominju u filmu ‘’Framing Britney’’ u izdanju New York Timesa, emitiranom krajem prošloga tjedna na FX-u i Huluu, kao primjer kako se pop zvijezdu iskoristilo za zlonamjerne ciljeve. U dokumentarcu sugeriraju kako je cijela glazbena industrija profitirala od uspjeha Spears, kao i od njezinih neuspjeha, proizvodeći narativ koji je odgovarao njihovim svrhama i ušutkavajući je, kažnjavajući je za nešto što nije učinila.

Pjevačica Britney Spears nastupa na dodjeli MTV Video Music Awards u New Yorku 7. rujna 2000. Nominirana je za nagrade u četiri kategorije, uključujući najbolji ženski videospot.
Britney Spears nastupa na dodjeli MTV Video Music Awards u New Yorku 7. rujna 2000. Nominirana je za nagrade u četiri kategorije, uključujući najbolji ženski videospot.

Film započinje prikazivanjem današnjeg pokreta #FreeBritney obožavatelja za oslobođenje Britney, što uključuje slobodno raspolaganje novcem i kretanjem, na koje trenutačno polaže pravo njezin otac otkad je na sudu proglašena nesposobnom za samostalno odlučivanje o svojim novcima, a i o djeci. Ta odluka stoji još od 2008. godine kada je Spears hospitalizirana zbog mentalnih problema, a otac Jamie podnio zahtjev sudu za privremeno skrbništvo. Ispresijecaju se kadrovi o njezinim počecima i kako su mediji izvještavali o njezinom poslovnom i osobnom uspjehu, i naslađivalo se njezinim neuspjesima. Snimke njezinih proba iza kulisa podsjećaju nas da je zaista bila spektakularni plesni i pjevački talent. Neovisno o tome odgovara li vam njezina glazba, Framing Britney Spears jasno govori da je Spears bila perspektivna mlada žena transformirana u osobu koja je odsutna iz vlastitog života. Zbog stalnog uznemiravanja od paparazza, toksičnih utjecaja i neliječenih problema s mentalnim zdravljem, Spears je iz princeze popa postala dio vica o ćelavoj pjevačici – i upravo ga zato vrijedi pogledati. Pogotovo u kontekstu društvenih mreža, kada nesvjesni posljedica ostavljamo ružne komentare i glasno nam smeta baš svačija objava. Za zapitati se, zar ne?

 

Fotografija: Framing Britney Photo, Reuters