Na tržištu postoje mnoge maske za kosu, regeneratori i dodataci prehrani koji obećavaju učiniti čuda za kosu. Neke ste možda i isprobali, razočarali se, odbacili ih kao neuspješne, ali bezrazložno!

Primjerice, postoje neki preparati koji daju nevjerojatne rezultate, poput tekućeg kolagena, nama omiljenog Philip B ulja za kosu, ili u drogerijskog verziji, No -haircut krema za kosu s potpisom L’Oreala i slični, ali prije nego ih krenete koristiti, morate jako dobro presipitati svoju postojeću rutinu kose. Provjerite štetite li svojoj kosi, a da toga niste ni svjesni, s ovim popisom od deset uobičajenih pogrešaka koje činimo i zbog kojih nema preparata koji će napraviti veliku razliku ako ih ne revidiramo. 

  1. Perete kosu prečesto ili premalo

Prečesto pranje kose dovest će do suhe kose bez sjaja. Kada se pretjerano peremo, kosu lišavamo svih eteričnih ulja koja je održavaju zdravom i lijepom. Slično tome, kada kosu peremo rijetko, možemo iskusiti ozbiljne negativne učinke. Nakupljanje prljavštine, prašine i dodanih ulja u kosi začepit će pore na vlasištu, što u nekim slučajevima može uzrokovati gubitak kose ili usporavanje rasta kose. Naše tjeme i kosa zaslužuju istu pažnju kao naše lice i tijelo.

  1. Ispiranje vrućom vodom

Iako svi volimo vrući tuš nakon dugog dana, naša kosa to ne voli. Nažalost, ekstra topla voda ima isti učinak kao vrući alati za oblikovanje kose. Prekomjerna toplina i para lako uklanjaju eterična ulja s vlasišta i čine ga ranjivim i podložnim daljnjim oštećenjima. Stručnjaci za kosu preporučuju lagano toplu vodu kako bi se folikuli otvorili i očistili. Međutim, nakon što nanesete regenerator, ključno je vodu prebaciti na hladnu kako biste ponovno zatvorili folikule.

  1. Oprezno s regeneratorom

Kada njegujete kosu, važno je izbjegavati korijen. Regeneratori, koji su obično gusti i teški, uzrokuju začepljenje pora na tjemenu. Kosa na vrhu glave je najmlađa i samim time najviše hidratizirana. Kosa bliža vrhovima je starija i suša, stoga je bitno ciljati ta područja prilikom regeneriranja. Dobro pravilo kojeg se treba pridržavati je da balzam nikada ne smije ići iznad ušiju.

  1. Grubo sušenje ručnikom

Svi volimo onaj osjećaj svježine kada izađete ispod tuša, kada vam je kosa zavezana, a vi se izležavate u omiljenom kućnom ogrtaču. Međutim, u stvarnosti je sušenje kose ručnikom izuzetno štetno. Grubo kretanje frotirne tkanine kroz kosu dovodi do lomljenja, gubitka i oštećenja kose. Sljedeći put kad se tuširate, pokušajte koristiti pamučnu majicu kratkih rukava ili foliju za kosu od mikrovlakana. Metoda s majicama djeluje iznimno dobro za osobe s kovrčavom kosom. Jednostavno stavite kosu u majicu i zavežite je poput ručnika. Ipak, ako imate vremena i strpljenja, isprobajte sušenje na zraku i kosa će vam biti zahvalna.

  1. Korištenje pogrešne vrste četke za kosu

Svaki tip kose zahtijeva drugačiju četku. Većina nas odustane od istraživanja četki za kosu i odabere najljepšu, ali promišljanje o tome što ćete koristiti za oblikovanje kose može učiniti primjetnu razliku.Ovdje možete pronaći cijeli popis. 

  1. Zaboravite na toplinski štit kada koristite vruće alate

Kada koristite vruće alate na kosi, neophodno je da nanesete dovoljno toplinske zaštite. Bez njega će vaša kosa izdržati dugotrajna oštećenja.. Visoke temperature automatski uzrokuju pucanje i sušenje pramenova. Zaštita će stvoriti barijeru koja sprječava da toplina ošteti vlasište. Međutim, nisu svi proizvodi za zaštitu od topline isti, pa istražite koja opcija najbolje odgovara vašem tipu kose, bilo da se radi o regeneratoru za kosu, spreju ili nečem drugom.

  1. Spavanje na pamučnim jastučnicama

Poznato je da pamučne jastučnice upijaju eterična ulja u kosi koja potiču hidrataciju. Bez ovih ulja vaša je kosa sklona pucanju zbog suhoće, a slično može biti pogođena i vaša koža. Srećom, ovaj problem se lako rješava. Jednostavno zamijenite svoju pamučnu jastučnicu svilenom i probudit ćete se sa sjajnim pramenovima.

  1. Prečesto oblikovanje kose

Zalizanu kosu i konjske repove obožavaju mnogi, uključujući Bellu Hadid, Kendall Jenner i Selenu Gomez. Međutim, ovakav način stiliziranja dovodi do pretjeranog lomljenja i opadanja kose. Kako biste osigurali zdravlje svoje kose, pokušajte je vezati što je manje moguće.

  1. Pregrijavanje kose

Ovo svi znamo ali i dalje radimo. Pretjerano korištenje vrućih alata najlakši je način da oštetite kosu. Toplina doprinosi ispucalim vrhovima, lomljenju i suhoći. Osim korištenja jakog sredstva za zaštitu od topline, stručnjaci za kosu preporučuju minimalnu upotrebu vrućih alata.

10. Češljanje mokre kose (osobito od korijena)

Kada vam je kosa mokra, posebno je sklona pucanju zbog svoje elastičnosti uzrokovane tuširanjem. Kao rezultat toga, ključno je pričekati da vam se kosa gotovo potpuno osuši prije nego što je prođete četkom. Alternativno, možete uzeti češalj sa širokim zupcima da raščešljate donju polovicu kose, pazeći da izbjegnete korijen. Češljanje kada je kosa potpuno mokra uzrokovat će intenzivno lomljenje i nepotrebno ispadanje kose.