Ako želite jesti zdravu hranu, koja je ujedno i dobra prema okolišu i lokalnoj zajednici, onda vam je Mali plac do doma nezaobilazna adresa.

Oni su odavno shvatili da, ako zaista želimo živjeti održivo i brinuti podjednako o svom zdravlju, ekološkom otisku i učinku koji imamo na zajednicu, nije dovoljno birati samo domaću ili samo ekološku hranu. Pa su okupili mala lokalna ekološka gospodarstva iz cijele Hrvatske, skrojili najraznolikiju ponudu proizvoda našeg podneblja s ekološkim certifikatom i pokrenuli tjedne dostave po Zagrebu. Tako na Malom placu možete pronaći pravo izobilje predivne hrane uzgojene na ekološki ili biodinamički način – i isključivo lokalno!

Mali plac do doma svaki tjedan prikuplja više od sto sezonskih proizvoda direktno iz vrtova i špajzi malih lokalnih OPG-ova i obrta koji uzgajaju i proizvode hranu na održivi način. I stalno nas iznenađuje! Svaki mjesec u ponudu ubaci po neki zanimljivi sezonski novitet ili predstavi nove mlade proizvođače s drugačijim pristupom, a ovog proljeća imaju bezbroj fantastičnih stvari i dobrih lokalnih priča.

Najnovije pojačanje su im artičoke koje stižu s otoka Iža gdje sretno rastu (doslovno) uz more u uvali Soline, jagode s ekološkim certifikatom iz vrta OPG-a Veselić, biodinamičko vino Postup vinarije Križ s Pelješca, ekološke šparoge OPG-a Barić iz Slavonije i pak choi iz biodinamičkog uzgoja OPG-a Iličić.

Među novitetima su i Kombuchkoju proizvodi Ekipa iz Hrvatske (pročitajte više ovdje), sjajan probiotički napitak pun antioksidansa, organskih kiselina, vitamina i minerala (na kojem će vam imunitet biti silno zahvalan) te fantastičan Nutmaz od lokalnih ekoloških lješnjaka koji dolazi solo ili u kombinaciji s organskim kakaom i brezinim šećerom.

 

Malom placu do doma pridružila se i Farmerica Lucija koja proizvodi kravlje sireve po principima organske proizvodnje i regenerativne poljoprivrede. Nova lica su i Pavle s mixom crnih i zelenih odgorčenih maslina u salamuri s lovorom, majčinom dušicom, češnjakom i limunovom koricom, OPG Volarić zahvaljujući čijim pčelama možete uživati u ekološkom propolisu i medu od zlatošipke i livade, s okusom kadulje, mente ili ružmarina, te mala pekarska manufaktura Kruhologija sa Sunčekom – beskvasnim kruhom s kurkumom, makom, suncokretovim sjemenkama i sezamom.

Za ljubitelje slatkog, uz sjajne starinske prhke kiflice s džemom, sada imaju i babku koju ručno izrađuje Ducchi Cookie (više pročitajte ovdje) po veganskoj recepturi s probranim i zdravim namirnicama, bez aditiva. Dolazi čak u dvije verzije — s orasima ili čokoladom, a sadrži pirovo brašno, zobeno mlijeko, tamnu čokoladu, kakao prah i malo ruma. U njoj mogu uživati svi koji izbjegavaju pšenicu i mliječne proizvode, kao i svi koji paze na čistoću i kvalitetu namirnica.

A kad ste već tu, obavezno isprobajte i najbolju pasatu od istarskih eko rajčica s Chiavalon potpisom, džemove od kupine i maline s chia sjemenkama OPG-a Viduka, ocat od maline OPG-a Korade, hladno prešano suncokretovo ulje OPG-a Frljak, rezance od sušene buče OPG-a Lenac, Fridrih shiitake s GLOBALG.A.P. certifikatom i hladno prešani sok od mandarine (100 posto voće, bez šećera i vode) OPG-a Mataga.

flash!

Raznovrsnu ponudu ekoloških i biodinamičkih proizvoda 20-ak različitih OPG-ova iz cijele Hrvatske koji stižu s Malim placom do doma, direktno iz ruku malih lokalnih i ekoloških proizvođača, možete naručiti na linku www.dodoma.maliplac.org, svaki tjedan od nedjelje do utorka. Uz hranu koja je dobra za sve, dobit ćete i kratki podsjetnik kako jednim malim izborom, kao što je izbor što i od koga kupujete, utječete na sve oko sebe i mijenjate svijet: Hvala Vam što kupujete lokalne i organske proizvode direktno od malih proizvođača koji uzgajaju hranu našeg podneblja. Time osiguravate opstanak malih lokalnih i ekoloških gospodarstava, podržavate kratke lance opskrbe, dobru i lokalnu ekonomiju, štitite bioraznolikost, okoliš i svoje zdravlje, smanjujete vlastiti ekološki otisak i živite ukorak s prirodom.

Pratite novosti s Malog placa na Instagramu: https://www.instagram.com/maliplac