Početkom prošle godine hrvatsko je gastro tržište dobilo njezino veličanstvo – Kombuchu iza koje stoji odlična Ekipa. Ovo fermentirano piće na bazi čaja iznimno je popualrno, ali i zdravo. A znate li zašto je toliko posebno?

Kombucha je nepasterizirano “živo” piće u koje se ne dodaju konzervansi, umjetna sladila, niti aditivi, a sve boje i okusi su 100% iz prirode. Najveća prednost joj je pospješivanje rada probavnog sustava, a time i podizanje imuniteta jer je bogata polifenolima, organskim kiselinama, probiotskim bakterijama te vitaminima B skupine, a uz to sadrži nizak udio šećera od samo 3g/100ml. Odlična je za gašenje žeđi, uz obrok, nakon treninga, ili u koktelima. Vitamini B skupine i vitamin C dopunjavaju njene blagodati, a doprinosi i detoksifikaciji organizma. Ova Kombucha s potpisom nove Ekipe je bez konzervansa, umjetnih bojila, nepasterizirana je i pogodna za vegane, a i bez glutena.

kombucha

A sada o Ekipi koja je Kombuchu predstavila početkom prošle godine. “Nazvali smo se EKIPA jer to smo jednostavno mi – ekipa čija je misija oživjeti tradicionalno fermentirano piće za dijeljenje i uživanje s obitelji i prijateljima. Piće koje je za ekipu napravila ekipa.” Iza brenda stoji skupina prijatelja koji žele Hrvatskoj ponuditi novo omiljeno piće; Mario, Almira, Roko, Maja, Zdravko i Ivona. Svi podjednako sudjeluju u proizvodnji te prodaji, dostavi i slično.

kombucha

“Na ideju je prvi došao Mario, tijekom života i rada u Australiji. Tamo je kombucha poprilično popularna alternativa zaslađenim bezalkoholnim pićima te hrabro grabi ka poziciji možda i omiljenog osvježavajućeg pića. Kada bismo se čuli, neprestano je “tupio” o kombuchi i kako je prava šteta što ju je gotovo nemoguće pronaći u Hrvatskoj. Kada su Zdravko i Ivona otišli u posjet Australiji, oduševili su se okusom i širinom izbora. Tada se počela rađati ideja o Marijovom povratku i Almirinom dolasku u Hrvatsku te pokretanju proizvodnje, kako bi domaće tržište upoznalo piće koje je u Australiji, na dalekom istoku, u SAD-u i po zapadnoj Europi već postalo hit”  govore mi o ideji te kako su se našli u zajedničkom projektu.

kombucha

U ponudi su četiri okusa: Classic, Bazga, Bobičasto voće te Đumbir i kurkuma. Classic je originalnog reskog okusa čaja, pogodan za iskusne poznavatelje kombuche, ali i poneki novak će se također pronaći u ovoj recepturi. Bazga pruža onaj poznati okus proljeća tijekom cijele godine. Bobičasto voće je lagana voćna kombucha s dodatkom mirisnih bobica. Đumbir i kurkuma čine pikanteriju u bočici.

kombucha

“Mnogi već i u Hrvatskoj, kada sjednu u kafić, žele popiti nešto bezalkoholno, a da to nije mineralna voda, ili neko preslatko piće. Kombucha je, osim što je zdrava i ukusna, upravo odlična za gašenje žeđi. Sve više naših sugrađana nastoji paziti što unose u svoj organizam, a trenutna situacija s epidemijom COVID-19 će i mnoge koji do sada nisu razmišljali o svojem zdravlju potaknuti na promjenu prehrambenih navika. Osim toga, na razini cijele EU se polako donose ograničavajući propisi koji će šećer učiniti duhanom 21. stoljeća” govore mi.

kombucha

Budući da je nepasterizirana, kombuchu uvijek držite u hladnjaku, kako biste sve dobre bakterije i kvasce zadržali u zimskom snu, a okus ostao upravo onakav kakav treba biti! U protivnom će se nastaviti fermentacija u boci koja može pokvariti okus, a ukoliko je ostavite na suncu, tlak unutar boce može toliko porasti da prouzroči njezino pucanje. Kako do svoje bočice saznajte kod Ekipe ili naručite putem aplikacije Mali plac do doma.

kombucha