Guliver/Thinkstock

Ravan trbuh i čvrsti trbušni mišići želja su mnogih, međutim, mnoge urbane legende zbunjuju one koji žele vježbati

Evo najčešćih zabluda kada je riječ o trbušnjacima:

  1. Svakodnevno vježbanje

Ovo je najveća zabluda s kojom se vježbači sreću. Trbušnim mišićima treba odmor – samo tada oni mogu jačati i graditi. Kako bi postali izduženi i jaki, dovoljno predano i dosljedno vježbati trbušnjake tri do pet dana tjedno.

  1. Dobar trening traje pola sata

Ako vam je potrebno toliko vremena, onda ste pogriješili u koracima i nešto radite krivo. Ako ste u dobroj fizičkoj kondiciji i kvalitetno radite vježbe, dovoljno vam je pet minuta po treningu.

  1. Lagane vježbe su učinkovitije

Iako mnogi treneri ističu važnost pravilnog izvođenja vježbi, koje uključuje laganu kontrakciju i još sporije otpuštanje, to ne znači da jedan trbušnjak treba izvoditi po minutu. Usporavanje će uništiti sav trud i nećete imati rezultate.

  1. Trbušnjake vježbati na kraju

Na kraju treninga ljudi uglavnom nemaju puno energije ili su se već ohladile, stoga je učinkovitost znatno manja. Idealno bi bilo da se vježbe izvode poslije kardio-zagrijavanja, međutim kada god ih radite, pravo je vrijeme.

  1. Pilatesom ne mogu dobiti čelični trbušnjaci

Mnogi muškarci misle da je pilates samo za djevojke i da ne može im da željeni “six pack”, međutim, to je daleko od istine. Pilates učvršćuje tijelo, a ako ga kombinirate s pravilnom prehranom i kardiovježbi, dobit ćete željeni izgled. Ipak, imajte na umu da izgled trbušnjaka ovisi o genima, a ne količine truda koji uložite u njihovo oblikovanje.

  1. Bez utega nema čvrstih mišića

Nisu vam potrebni utezi kako biste izgradili čvrste i isklesane trbušne mišiće, iako ih neki koriste. Držite se poda – jeftinije je, učinkovitije i svuda je dostupan.