Na nedavnom popisu globalne tvrtke za mobilnost, ECA International, otkriveno je 10 najskupljih gradova u svijetu za život.

Prije nego krenete scrollati i tražiti Dubrovnik ili Zagreb, ne, nismo se našli na popisu.  Iako nam se ponekad čini da živimo u najskupljem gradu u Europi, ECA International, koji prilikom izrade popisa uzima u obzir nekoliko čimbenika kao što su prosječna cijena osnovnih proizvoda za kućanstvo, uključujući stanarinu, režije, javni prijevoz i snagu lokalne valute, to demantira. Zasad. Važno je napomenuti da se ECA indeks uglavnom fokusira na troškove života iseljenika i stranih radnika, što znači da bi ovaj popis trebali koristiti oni koji planiraju tražiti svoju karijeru negdje izvan svoje domovine.

New York se našao na visokom drugome mjestu
New York se našao na visokom drugome mjestu

 

Svjedoci smo da su prosječni troškovi života porasli i da je financijsko vrijeme sve nesigurnije, a ovo su gradovi u kojima je najizazovnije živjeti

Čini se da svaki mjesec kad dospiju računi za kućanstvo, ili odemo u trgovinu, račun nekako bude viši. No, prema ovogodišnjem Svjetskom indeksu troškova života, koji je objavio Economist Intelligence Unit (EIU), prosječni troškovi života porasli su za čak 8,1% u 2022., zbog ruskog rata u Ukrajini i dugotrajnih učinaka pandemije.

“Rat u Ukrajini, zapadne sankcije Rusiji i kineska politika nulte epidemije Covida uzrokovali su probleme u opskrbnom lancu koji su, u kombinaciji s rastućim kamatama i promjenama tečaja, rezultirali krizom troškova života diljem svijeta”, Upasana Dutt, voditeljica svjetskih troškova života u EIU, rekla je u izjavi za medije.

“Možemo jasno vidjeti utjecaj u ovogodišnjem indeksu, s prosječnim rastom cijena u 172 grada u našem istraživanju najsnažnijim što smo vidjeli u 20 godina za koje imamo digitalne podatke. Rast cijena goriva u gradovima je bio posebno jak (kao što je bio prošle godine), ali hrana, komunalije i kućanski potrepštine postaju sve skuplji za stanovnike gradova.”

I iako se u Lijepoj Našoj često žalimo kako je kod nas sve skuplje nego u drugim okolnim državama, upravo je objavljena lista najskupljih gradova za život u 2022. u svijetu prema Svjetskom indeksu troškova Economist Intelligence Unita. 

EIU, koji prati svakodnevne troškove u 172 grada širom svijeta, smješten je u Londonu. U top 10 četiri su europska grada: Zürich (šesto mjesto) je najskuplji, uz Pariz, Kopenhagen i Ženevu, koji su zaokružili popis. Ne iznenađuje to da su ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg zabilježili značajno povećanje troškova života, dok ukrajinski glavni grad Kijev nije analiziran ove godine.

Osim troškova plina, jedan od čimbenika koje navodi EIU bila je neujednačena vrijednost eura, valute koju ne koriste svi europski gradovi na ovogodišnjem popisu, jer Velika Britanija ima funtu, a Švicarska franak. Tri europska grada, Stockholm, Lyon i Luxembourg, spustila su se na listi.

Iako se čini da je New York dosad već trebao biti na vrhu liste, ovo je prvi put da je najveći grad SAD-a zauzeo prvo mjesto u izjednačenoj borbi s čestim pobjednikom Singapurom.U izračunima 2021. godine New York je bio šesti, što pokazuje koliko su u ovom megalopolisu troškovi postali veći. 

Ukupno, 22 od 172 grada koje EUI prati nalaze se u SAD-u, uključujući Portland, Boston, Chicago i Charlotte. Svaki od ta 22 grada doživio je rast inflacije ove godine.

10 najskupljih gradova za život u 2022.:

1. New York (SAD) i Singapur

3. Tel Aviv, Izrael

4. Hong Kong (Kina) i Los Angeles (SAD)

6. Zürich, Švicarska

7. Ženeva, Švicarska

8. San Francisco, SAD

9. Pariz, Francuska

10. Kopenhagen, Danska

Ako vas pak zanima gdje je najbolji balans između poslovnog i privatnog života, potražite popis ovdje.