Na nedavnom popisu globalne tvrtke za mobilnost, ECA International, otkriveno je 10 najskupljih gradova u svijetu za život.

Prije nego krenete scrollati i tražiti Dubrovnik ili Zagreb, ne, nismo se našli na popisu.  Iako nam se ponekad čini da živimo u najskupljem gradu u Europi, ECA International, koji prilikom izrade popisa uzima u obzir nekoliko čimbenika kao što su prosječna cijena osnovnih proizvoda za kućanstvo, uključujući stanarinu, režije, javni prijevoz i snagu lokalne valute, to demantira. Zasad. Važno je napomenuti da se ECA indeks uglavnom fokusira na troškove života iseljenika i stranih radnika, što znači da bi ovaj popis trebali koristiti oni koji planiraju tražiti svoju karijeru negdje izvan svoje domovine.

New York se našao na visokom drugome mjestu
New York se našao na visokom drugome mjestu


Tri uzastopne godine Hong Kong se smatra najskupljim gradom za život. Unutar liste, azijski gradovi zauzimaju pet prvih mjesta kao neki od najskupljih gradova – Tokio, Šangaj, Guangzhou i Seul uz Hong Kong u prvih su deset. Ostali gradovi koji se razmatraju uključuju London, Ženevu i Zürich. CNN je također izvijestio da su ove godine europski gradovi Pariz, Rim, Bruxelles i Madrid ispali s liste 30 najboljih, što iznenađuje s obzirom na to da su uvijek bili na glasu kao mjesta na kojima treba pripremiti novčanike kad idemo turistički.

Ženeva se popela ne TOP 3 ljestvice najskupljih gradova

Visoki troškovi najma bili su dio razloga zašto su London i New York zauzeli svoje pozicije među prvih pet, a najam u tim gradovima porastao je za 20 posto, odnosno 12 posto. Tel Aviv, koji je ovdje zauzeo šesto mjesto, nedavno je punio stupce kao najskuplja država za život. To može “zahvaliti” inflaciji, koja je porasla jer su pandemija, izazovi u lancu opskrbe i promjene tečaja potaknuli cijene da luduju. 

Najskuplji gradovi na svijetu za život 2022 su:

1. Hong Kong
2. New York
3. Ženeva
4. London
5. Tokio
6. Tel Aviv
7. Zürich
8. Šangaj
9. Guangzhou
10. Seul

Ako vas pak zanima gdje je najbolji balans između poslovnog i privatnog života, potražite popis ovdje.